Ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Simona Bucura Oprescu, a oferit detalii pentru românii care au lucrat în grupe de muncă. Ce spune ministrul?
Au rămas grupele de muncă pentru unii pensionari
Au rămas grupele de muncă pentru unii pensionari. Ministrul Muncii (MMSS), Simona Bucura Oprescu, a oferit clarificări cu privire la impactul noii legi a pensiilor asupra pensionarilor care au avut perioade lucrate în grupe speciale de muncă.
Potrivit ministrului, aceștia nu vor înregistra pierderi financiare, deoarece legea se aplică pentru viitor și menține drepturile pentru categoriile de muncă afectate.
Ministrul spune că drepturile nu au fost afectate pentru categoriile de muncă unde angajatorii au plătit la BASS.
”Și nu în ultimul rând, aceasta analiză a ținut cont și de bolile declarate de angajatori. Adică acolo unde am găsit o analiză care să stea în picioare, am menținut aceste condiții de muncă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu la România TV.
Inechitățile vor fi eliminate
Autoritățile au promis, de nenumărate ori, că vor rezolva inechitățile din sistem.
Asta înseamnă că, un bărbat și o femeie, ambii cu un stagiu de cotizare egal, vor avea din septembrie, venituri egale.
În prezent, un bărbat și o femeie cu stagiu egal de 22 de ani de cotizare au pensii diferite. Bărbatul primește 1.428 de lei, iar femeia primește 1.190 de lei.
Potrivit autorităților, din toamna anului viitori aceștia vor primi aceeași pensie, de 1.620 de lei.
Cu toate acestea, beneficiile pentru persoanele care lucrează în condiții speciale vor fi eliminate în 2035. Motivul invocat este acela că angajatorii trebuie să ofere un spațiu sigur de lucru.
„Avem un laborator care a fost actualizat din punct de vedere al condițiilor de muncă, iar medicul radiolog, de exemplu, nu este expus unui factor de risc, nici încadrarea în condiții speciale de muncă nu se mai justifică”, a explicat ministrul.
Cresc pensiile în ianuarie 2024
În ceea ce privește majorările de venit, toți cei aproximativ 5 milioane de pensionari români vor beneficia de o creștere a venitului cu aproape 14% în luna ianuarie. Procentul este echivalentul ratei inflației.
Valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei.
Mai mult, peste 3 milioane de pensionari vor experimenta o nouă majorare în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor.
Spre exemplu, o femeie care a lucrat timp de 35 de ani ca vânzătoare și a ieșit la pensie cu aproape 1.100 de lei va primi, începând cu 1 ianuarie, o majorare de 149 de lei.
Din septembrie, pensia acesteia va ajunge la 2.000 de lei.
În acest timp, majorarea va fi de aproape 90% din venit începând cu luna septembrie pentru un bărbat cu:
- stagiu complet de cotizare
- o pensie de puțin peste 900 de lei