Noua lege a pensiilor nu îi afectează negativ pe românii cu grupe de muncă
Noua lege a pensiilor. Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a afirmat că prevederile referitoare la procentele acordate pentru condițiile de muncă speciale și deosebite vor fi menținute și în cadrul noii legi a pensiilor.
Marius Budăi a oferit mai multă claritate cu privire la avantajele destinate lucrătorilor care activează în medii de muncă speciale sau dificile.
Declarațiile fostului ministru îi vizează pe cei care vor intra în sistemul de pensii după 1 septembrie 2024, când va fi implementată noua lege a pensiilor, Legea 360/2023.
„Pentru lucrul aferent pentru condiții deosebite sau în condiții speciale, grupa 1 de muncă sau grupa a 2-a de muncă, sunt trei beneficii care decurg din această lege: reducerea vârstei de pensionare, stagiul suplimentar conform perioadei de muncă deosebite sau speciale, cel pecuniar, care vine dintr-un punctaj, care atât înainte cât și după intrarea legii în vigoare va fi de 0,5% pentru grupa 1, respectiv de 0,25% pentru cei care au lucrat în grupa a 2-a, condiții deosebite.
Deci aceste procente se păstrează atât în legislația care este acum, cât și în legislația viitoare”, a explicat Marius Budăi.
Marius Budăi a subliniat că cei care se vor retrage din activitate după data de 1 septembrie nu vor resimți niciun impact negativ al noii legi a pensiilor.
Această observație a fost furnizată într-un context în care există preocupări printre români cu privire la posibilitatea ca cei care au lucrat în anumite condiții de vechime și tip de muncă să primească pensii mai mici.
Totul, în urma implementării noii legi, care presupune o tranziție de la ajustările procentuale la un sistem bazat pe puncte.
Informația a fost confirmată de Simona Bucura Oprescu
Grupele de muncă pentru anumiți pensionari au rămas în vigoare. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri, încă din noiembrie 2023.
Ea a vorbit despre impactul noii legi a pensiilor asupra persoanelor pensionate care au avut perioade de muncă în grupe speciale.
Conform afirmațiilor ministrului, acești pensionari nu vor suferi pierderi financiare. Noua lege protejează drepturile persoanelor cu grupe de muncă.
Potrivit ministrului, drepturile nu au fost compromise pentru acele categorii de muncă unde angajatorii au contribuit la BASS (bugetul asigurărilor sociale de stat).
„Și nu în ultimul rând, această analiză a ținut cont și de bolile declarate de angajatori. Adică acolo unde am găsit o analiză care să stea în picioare, am menținut aceste condiții de muncă”, explica, anul trecut, Simona Bucura-Oprescu, pentru România TV.