Noua lege a pensiilor militare. Anunțul oficial venit chiar acum. Se aplică de la 1 decembrie

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Anumiți pensionari din România au parte de vești bune. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile acestor pensionari se află pe ordinea de zi a plenului Senatului. Proiectul a primit undă verde din partea comisiei de specialitate.

Proiectul de lege privind pensiile militare, pregătit pentru vot decisiv în Senat

Astăzi, 4 Noiembrie, proiectul de lege referitor la pensiile militare de stat se află pe ordinea de zi a plenului Senatului, având un raport favorabil din partea comisiei de specialitate. Această inițiativă legislativă are scopul de a modifica modul de indexare a pensiilor militare, stabilind că acestea vor fi ajustate în funcție de solda sau salariul de grad și de funcție al cadrelor militare.

Este important de menționat că această măsură nu se va aplica pensionarilor militari care ocupă funcții în guvern sau în Parlament, ceea ce ridică întrebări privind echitatea în tratamentul financiar al acestora.

Colonelul Mircea Dogaru, liderul sindical al cadrelor militare în rezervă și în retragere, a subliniat necesitatea aplicării acestei legi într-un termen rezonabil, solicitând o perioadă de 30 de zile pentru implementare, cu data de începere fixată pentru 1 decembrie.

Dogaru a explicat că cadrele militare au contribuții semnificative la bugetele de asigurări sociale, menționând că cei activi din armată au contribuit cu 255 de milioane de euro, iar în anul precedent, personalul din penitenciare a contribuit cu 66 de milioane de euro.

De asemenea, el a subliniat că aceste fonduri nu provin din contribuțiile civiliilor, ci sunt destinate strict acoperirii nevoilor cadrelor militare.

”Noi am cerut 30 de zile pentru aplicare, dar aplicarea să fie de la 1 decembrie. Să înțeleagă toată lumea că avem bugetele noastre de asigurări sociale la care noi cotizăm. 255 de milioane de euro au cotizat cei activi la armată. Anul trecut 66 de milioane cei de la penitenciare, încă nu știm la Interne. Nu luăm banii de la civili, din cota civililor, ne acoperim noi pe noi ca să spun așa”, spune acesta.

SURSA FOTO: Dreamstime

Principalele prevederi ale modificărilor

Conform amendamentelor aduse, pensiile militare de stat aflate în plată vor fi actualizate ori de câte ori se majorează solda de grad sau salariul gradului profesional, precum și solda de funcție sau salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar. Actualizarea se va realiza în procentajele prevăzute de articolele 29, 30 și 108 din lege și va ține cont de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare.

Totodată, se face o excepție de la prevederile articolului 60 al legii, permițând ca actualizarea pensiilor să fie realizată conform gradului militar sau profesional avut la trecerea în rezervă și a bazei de calcul stabilite anterior.

În situațiile în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, suma existentă va fi menținută, asigurându-se astfel că beneficiarii nu vor suferi o scădere a veniturilor.

Comisia de Apărare a stabilit că toate pensiile militare de stat aflate în plată vor fi actualizate din oficiu de către Casele de pensii sectoriale în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Actualizarea va include majorările salariale din perioada 2015-2024.

Fondurile necesare pentru plata drepturilor actualizate vor fi asigurate din bugetele instituțiilor din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale pentru anul 2024.

„Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie”, prevede actul normativ amendat de Comisia de apărare a Seantului, arată SNPP.

Pentru anul 2024, resursele financiare destinate acestor drepturi vor proveni din bugetele instituțiilor care fac parte din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

De asemenea, în aceeași zi, legea urmează să fie supusă votului în plenul camerei decizionale. La întâlnirea pregătitoare și la lucrările Comisiei de apărare, Secretarul General al SNPP, Florin Stoica, a reprezentat organizația.