Noua lege a pensiilor îi penalizează pe românii care se pensionează anticipat

Noua lege a pensiilor nu vine doar cu majorarea pensiilor. Din septembrie 2024, posibilitatea de a beneficia de pensie anticipată fără penalizări în cazul românilor va fi eliminată.

Prin urmare, începând cu toamna anului viitor, va fi permisă doar pensionarea anticipată cu penalizări, conform noii legi a pensiilor publice. Practic, opțiunea de a ieși la pensie fără penalizări va fi disponibilă doar până în august 2024 conform modificărilor legislative.

În cadrul noii legi a pensiilor, Legea 360/2023, una dintre schimbările semnificative constă în faptul că a fost păstrat un singur tip de pensie anticipată, eliminându-se astfel cele două tipuri distincte care existau anterior.

Mai exact, va fi eliminată pensia anticipată fără penalizare, astfel încât singura opțiune disponibilă va fi pensia anticipată cu penalizare. Drept urmare, cei care vor să facă acest pas, o mai pot face fără penalizări doar până pe 31 august 2024.

Pensia anticipată poate fi obținută cu 5 ani înaintea vârstei standard de pensionare

În prezent, românii pot solicita pensia anticipată fără penalizări cu cel mult cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare. Există, totuși, o condiție: să aibă un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Diferența între pensionarea anticipată cu penalizări și cea fără penalizări constă în faptul că, pentru a obține o pensie fără penalizări, este necesară o vechime în muncă mai mare decât în cazul pensiei cu penalizări.

Cu toate acestea, este important de menționat că, în ciuda avantajului de a putea solicita pensia anticipată cu penalizări mai repede, cuantumul acestei pensii este mai mic comparativ cu pensia anticipată fără penalizări.

pensie, pensii, pensionari
SURSA FOTO: Dreamstime

Principalele reguli valabile din septembrie 2024

Iată care vor fi principalele reguli stabilite prin noua lege a pensiilor:

  • va fi introdusă o nouă formulă de calcul care va fi bazată pe numărul de puncte ale beneficiarilor, în acord cu principiului contributivităţii
  • vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
  • stagiu minim de 15 ani, stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani
  • reducerea vârstei standard de pensionare pentru cei care au muncit în condiții speciale, deosebite sau au depășit stagiul complet de cotizare
  • stagiul de cotizare de peste 25 de ani va primi puncte suplimentare pentru vechime
  • până în anul 2035, noua lege a pensiilor prevede obligativitatea normalizării condițiilor speciale și deosebite de muncă
  • mamele se pot pensiona mai devreme cu câte 6 luni, pentru fiecare copil crescut până la vârsta de 16 ani

Noua lege aduce și o nouă formulă de calcul a pensiei. Calculul se va realiza astfel:

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va avea o valoare de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an, potrivit avocat.net.