Formulă calcul pensii. Ministerul Muncii a lansat în dezbatere proiectul noii legi a pensiilor, care are ca scop aplicarea unei formule de calcul mai echitabile a pensiilor. Aceasta urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024 și va aduce schimbări semnificative în sistemul de pensii al României.
Noul proiect de lege are drept obiectiv eliminarea inechităților din sistem și recalcularea pensiilor aflate în plată. Conform documentului, această măsură a fost adoptată pentru a preveni posibile nemulțumiri și litigii în instanță.
„Aplicarea formulei de calcul doar pentru noii pensionari nu reprezintă o opţiune, deoarece excluderea de la aplicarea noii formule a pensiilor aflate în plată ar reprezenta o nouă inechitate, ceea ce ar genera noi nemulţumiri şi, pe cale de consecinţă, obţinerea drepturilor în instanţă”, se subliniază în expunerea de motive a proiectului.
Noua formulă de calcul este următoarea:
PENSIA = VPR x numărul total de puncte
VPR = VPP/25
Mai precis:
VPR = valoarea punctului de referință
Numărul total de puncte = număr puncte contributive + număr puncte necontributive + număr puncte stabilitate
VPP = valoarea punctului de pensie
Valoarea punctului de referință la intrarea în vigoare a legii este 81 lei. El se va indexa anual în funcție de:
- inflație
- creșterea salariului mediu brut
În 2024, valoarea punctului de referință va fi de 2.032 lei.
Formulă calcul pensii. Crește vârsta de pensionare pentru femei
Reforma prevede creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani și permite menținerea în activitate până la vârsta de 70 de ani. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani.
În ceea ce privește vârsta de pensionare a femeilor, aceasta va crește treptat până la 65 de ani în perioada 2030-2035, înlocuind actuala vârstă de pensionare de 63 de ani.
Femeile care au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reduceri de vârstă de pensionare. Pentru fiecare copil crescut, vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni. De exemplu, pentru creșterea a doi copii, vârsta de pensionare se va reduce cu 1 an, iar pentru șase copii, cu 3 ani.
Stagiul minim de cotizare, determinat de speranța de viață
Formulă calcul pensii. De asemenea, proiectul de lege prevede că stagiul minim de cotizare se va ajusta în funcție de speranța de viață din România.
Pensiile anticipate pot fi obținute cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare, cu condiția ca persoana să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
Punctele de stabilitate vor fi acordate în funcție de ani de cotizare peste stagiul minim. De exemplu, pentru fiecare an peste 25 de ani, se vor acorda 0,50 puncte, iar pentru fiecare an peste 35 de ani, se vor acorda 1 punct.
De asemenea, vor fi luate în considerare și perioadele asimilate vechimii:
- studii universitare
- serviciul militar
- indemnizații de asigurări sociale
- concedii medicale cauzate de accidente de muncă sau boli profesionale
- concedii pentru creșterea copilului