Noua lege a pensiilor: Una dintre problemele importante cu care se confruntă silvicultorii în prezent este inechitatea
Marți, reprezentanții Federației Sindicatelor SILVA s-au întâlnit cu oficiali ai Ministerului Muncii pentru a discuta inechitățile din noua lege a pensiilor.
Aceștia au semnalat eliminarea unor condiții speciale pentru o parte dintre silvicultori, afectând aproximativ 20.000 de angajați.
Reprezentanții Confederației Sindicale Naționale Meridian au declarat marți că una dintre problemele majore cu care se confruntă silvicultorii în prezent este inechitatea creată de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
”Una dintre problemele importante cu care se confruntă silvicultorii în prezent este inechitatea creată de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care abrogă, începând cu data de 1 septembrie 2024, încadrarea unor activităţi din domeniul silvicultură în condiţii speciale, aşa cum prevede în prezent OUG nr. 59/2000 – Statutul personalului silvic.
Abrogarea încadrării în condiţii speciale a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură (…) încalcă principiul protecţiei sociale a muncii, reglementat la art. 41 alin. (2) din Constituţia României, conform căruia: «Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială».
Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege”, transmit reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.
Sistemul public de pensii va crea o uriaşă inechitate pentru un număr de peste 20.000 de silvicultori
Conform informațiilor disponibile, sindicaliștii din Federația Sindicatelor SILVA și secretarul general al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN s-au întâlnit cu reprezentanți ai Ministerului Muncii.
Scopul întâlnirii a fost identificarea soluțiilor pentru amânarea termenului de intrare în vigoare a unor articole din Statutul personalului silvic sau, după caz, modificarea OUG 59/2000 printr-o Ordonanță a Guvernului. Aceasta ar permite reducerea perioadei de 5 ani lucrați în condiții speciale la 4 ani și 8 luni.
Sindicaliștii au afirmat că, dacă problema nu va fi rezolvată până la 1 septembrie 2024, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii va genera o mare inechitate pentru peste 20.000 de silvicultori.
”În cazul în care această problemă nu va fi soluţionată până la data de 1 septembrie 2024, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii va crea o uriaşă inechitate pentru un număr de peste 20.000 de silvicultori”, au mai transmis sindicaliştii.
În cadrul discuțiilor, s-a menționat că secretarul de stat Marius Stanciu și secretarul general al Casei Naționale de Pensii Publice, Vasilica Robu, au declarat că modificările legislative cerute de Federația SILVA nu sunt considerate necesare.
”Secretarul de stat domnul Marius Stanciu şi secretarul general al Casei Naţionale de Pensii Publice, doamna Vasilica Robu, au menţionat în cadrul discuţiilor că modificările legislative solicitate în adresa Federaţiei SILVA nu sunt necesare şi că, din perspectiva celor două instituţii, există o rezolvare a acestei situaţii prin aplicarea noii legi a pensiilor, iar în acest sens, în cel mai scurt timp va fi formulat şi transmis un răspuns oficial clarificator”, se precizează în comunicat.