Simona Bucura Oprescu, anunț despre pensiile minerilor

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, s-a întâlnit cu liderii minerilor din Valea Jiului. Ea a discuta cu aceștia despre pensiile ortacilor. Oprescu a fost prezentă în zonă în contextul în care cele patru mine de aici se închid în următorii 10 ani.

Discuțiile purtate de Simona Bucura-Oprescu cu reprezentanții minerilor s-au axat pe legea pensiilor. În prezent, aceasta ține cont de grupele speciale, în contextul în care cele patru exploatări miniere își vor înceta activitatea în 2032.

După cum se știe, Complexul Energetic Valea Jiului, recent înființat, a preluat activele și angajații Complexului Energetic Hunedoara. După întâlnirea din Valea Jiului, Simona Bucura-Oprescu a coborât alături de ortaci în mina Vulcan. Ea a postat pe Facebook impresiile sale.

„În această dimineață am avut la Petroșani o întâlnire cu reprezentanții Sindicatului Muntele.
Am discutat despre noua lege a pensiilor și despre condițiile de muncă speciale și deosebite. Condiții în care minerii își desfășoară activitatea zi de zi. Am dat asigurări că rămânem un partener de dialog. Și că lucrăm la o lege care să elimine inechitățile. Dar și să aducă recunoașterea binemeritată celor care au muncit pentru dezvoltarea acestei țări” a scris ministrul.

Ce se va întâmpla cu pensiile minerilor

Simona Bucura-Oprescu a scris ca a văzut adevărata dimensiune a ceea ce fac minerii zi după zi și an după an când a coborât în mină. Ortacii i-au spus că este primul ministru care a coborât alături de ei în mină.

„După lămpărie, intrăm unul după altul în “colivie”, un lift care ne coboară în adâncurile pământului. Semnalizatorul ne urează “Noroc bun!”. Ajungem în șut și, prin galerii croite la sute de metri adâncime, urmăm drumul spre abataj. Se merge greu, inspirând la fiecare pas particule fine de praf și cărbune. Avertizoarele de acumulări de gaz metan ne arată că, momentan, nu avem de ce să ne temem. Dar capcane sunt la tot pasul. (…) Mi se spune că sunt primul ministru care intră în mina Vulcan după 1990.

De abia când pășești pe acest tărâm realizezi că este o lume despre care puțini știu cu adevărat câte ceva măcar. Aici poți vedea pe viu că pentru mineri condițiile de lucru sunt cu adevărat speciale, ca și oamenii care se dedică acestei munci”, a scris ministrul.

Ea a mai detaliat că prin toate măsurile pe care le are în vedere Ministerul Muncii, obiectivul este de a respecta demnitatea muncii minerilor. Atât cât aceștia sunt în activitate, cât și la pensie. Pe de altă parte, având în vedere perioada de tranziție către energia verde, trebuie gândite programe de formare profesională. Care să țină cont de nevoile zonei și care să reușească să țină în zonă resursa umană.