Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, în urmă cu ceva timp, că discrepanţele dintre pensionarii care au muncit acelaşi număr de ani vor dispărea după ce noua lege a pensiilor va fi adoptată de Parlament.
„Am introdus o serie de beneficii. Precizez că cei care sunt la ora actuală pe acea indemnizaţie socială minimă de 640 de lei, nu vor mai creşte în acelaşi ritm cu pensioanrii care sunt acum la 640 lei, dar care au contribuit 35 de ani. Aici va fi o departajare clară şi în funcţie de numărul de ani lucraţi. Deja am eliminat o inechitate. O alta este că pensiile femeilor faţă de cele ale bărbaţilor erau în avantaj. Egalizăm şi asta. Nu este normal ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, au acelaşi număr de puncte, să aibă pensii diferite doar pentru că sunt bărbaţi sau femei. De asemenea, sunt pensionari care au lucrat la fel, acelaşi număr de ani, au contribuit la fel, au acelaşi punctaj, dar pentru că au ieşit la pensie pe legislaţii diferite în ani diferiţi până acum aveau pensii diferite. Noua formulă de calcul ne-a permis să corectăm toate aceste inechităţi”, a spus Vasilescu la Romania TV.
Vasilescu a amintit de o altă modificare ce privește acordarea unui procent din oficiu, de aproximativ 10% pentru cei care au lucrat pe acordul global.
„Au avut al 13-lea salariu, au avut drepturi pentru care au contribuit şi care până acum nu au fost prinse in lege. Până acum veneau în justiţie să îşi câştige acest drept şi pierdeau pentru că legea nu menţiona drepturile respective. În noua legislaţie se acordă un procent de 10% pentru cine care au lucrat între 1975 şi 2001. Dar, dacă pot aduce adeverinţe procentul poate să crească.
„La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lun ar realizat, brut sau net, după ca, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat”, se arată la art. 151 al actului normativ.
„Persoanele care nu fac dovada venitului total lunar (…) beneficiază de majorarea punctajelor lunare, corespunzătoare stagiului de cotizare realizat în perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001, cu 10%”, se arată în proiect.
Salariile care se utilizează pentru determinarea punctajelor lunare sunt „salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:
a) salariile brute, până la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brutwe, de la 1 ianuarie 1991”.
În ceea ce priveşte sporul de vechime, acesta este stabilit pe perioade, în funcţie de vechime:
a) pentru perioada 1 martie 1970 – 1 septembrie 1983:
– 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5 – 10 ani;
– 5% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10 – 15 ani; – 7% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15 – 20 ani;
– 10% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 ani;
b) perioada 1 septembrie 1983 – 1 aprilie 1992:
– 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3 – 5 ani;
– 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5 – 10 ani;
– 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10 – 15 ani;
– 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15 – 20 ani;
– 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani;
c) perioada 1 aprilie 1992 – 1 aprilie 2001: cel înscris în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul de a certifica aceste date.
„De majorarea punctajelor lunare prevăzute la art. 151 beneficiază şi persoanele ale căror drepturi de pensie au fost stabilite până la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată la art. 152 din ultima variantă a legii pensiilor.