Prin legea salarizării, există un proiect deja făcut, la Ministerul Muncii. Acesta urmează să fie trimis la Banca Mondială, care va calcula care este impactul bugetar.

Bugetarii ar urma să aibă un salariu fix și sporuri de performanță

Salariile diferă în funcție de pregătire și de sporurile primite, chiar dacă oamenii lucrează în aceeași instituție și au aceeași experiență. Noul ministru al Muncii ar dori însă să reformeze întreg sistemul bugetar, în ceea ce privește salarizarea.

De exemplu, bugetarii ar urma să aibă un salariu fix și o parte variabilă, alcătuită din sporuri, acordate pe criterii de performanță. Așadar, salariații ar primi salariul fix, dar în funcție de performanță, ar putea lua aceste sporuri și partea variabilă. Astfel, s-ar atenua inechitățile dintre categoriile profesionale, dar și din interiorul lor. De asemenea, s-ar încuraja performanța.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, se va întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, pentru a discuta despre legea salarizării.  Mai multe surse relatează că în ultimul timp au avut loc discuții cu structurile profesionale şi ocupaţionale, despre proiectul privind salarizarea.

Tot săptămâna viitoare, ministerul așteaptă decizia CCR privind pensiile speciale. Dacă legea este declarată neconstituțională sau parțial neconstituțională, ministerul va veni cu modificările cerute de Curte, iar Parlamentul se va reuni într-o sesiune extraordinară pentru a le adopta.

Salariul minim brut va crește de la 1 septembrie

Potrivit surselor, începând de la 1 septembrie, salariul minim brut ar urma să crească în România la 3.300 de lei, de la 3.000 de lei brut (1.898 de lei net).

Va fi majorat, de asemenea, salariul minim brut al angajaților din construcții, de la 4.000 de lei, cât este în prezent, la 4.500 de lei.

Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet fiscal mai mare, stabilit în urma discuțiilor cu Banca Mondială și Comisia Europeană, menit să ducă la eliberarea tranșelor din PNNR și la ieșire României din procedura de deficit excesiv, care poate pune în pericol accesarea fondurilor europene cuvenite țării noastre.

Pro TV precizează totuși că Guvernul României decide majorarea salariului minim însă majorarea este făcută de mediul privat. De asemenea, majorarea salariul minim poate fi o sursă importantă de venit suplimentar pentru stat: se vor încasa impozit pe venit, contribuții de sănătate și de pensii de la salarii mai mari.