Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care şoferii, condamnaţi că au condus băuţi sau drogaţi, îşi pierd dreptul de a redobândi permisul auto pe o perioadă de zece ani.
A fost promulgată legea prin care anumiți şoferi îşi pierd dreptul de a redobândi permisul auto pe o perioadă de zece ani
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Actul normativ a fost iniţiat de parlamentarii social-democrați Robert Cazanciuc şi Diana Tuşa. El prevede că şoferii condamnaţi pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului sau drogurilor pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la zece ani.
Legea promulgată are ca scop reglementarea unor aspecte legate de prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi alte substanţe psihoactive, pentru a îmbunătăţi cadrul normativ în acest domeniu.
Ce prevede legea
„Procurorul poate dispune, atunci când apreciază necesar pentru soluţionarea cauzei, evaluarea consumatorului de droguri în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, în raport de circumstanţele personale ale consumatorului şi de împrejurările concrete în care a fost comisă fapta şi dacă acesta nu se află în mod voluntar inclus într-un astfel de circuit integrat de asistenţă. În cazul consumatorilor minori, evaluarea este obligatorie.
Evaluarea consumatorului se realizează cu consimţământul acestuia de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog. În funcţie de concluziile raportului de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul scris al consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri”, prevede legea.
În situaţia în care consumatorul demonstrează înscrierea voluntară într-un program de asistenţă pentru persoanele consumatoare de droguri înainte de emiterea raportului de evaluare, procurorul dispune trimiterea raportului de evaluare către centrul sau unitatea medicală care acordă asistenţă consumatorului, pentru reevaluarea programului individual al acestuia.
Legea prevede că efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse despre care persoana ştia sau ar fi trebuit să ştie că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţia necesară, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani, precum şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.
„Punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, de către proprietarul, chiriaşul, deţinătorul cu titlu sau fără titlu sau administratorul oricărui imobil, incluzându-le şi pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcţie, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Administrarea sau remiterea, fără reţetă medicală, de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”, prevede legea.
Actul normativ reglementează interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule timp de zece ani pentru şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan.
„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/1 alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere”, prevede legea.