Guvernul urmează să extindă cota TVA de 5% la tranzacţionarea tuturor locuinţelor cu o suprafaţă mai mică de 120 mp din 1 ianuarie 2018, potrivit noii variante a programului de guvernare al PSD. Eliminarea pragului actual de 100.000 de euro, peste care acum se aplică TVA de 19%, va conduce la ieftinirea apartamentelor destinate clasei medii din marile oraşe.
În vechiul program de guvernare, intenţia PSD era de a reduce cota TVA de la 5% la 0%, însă proiectul de lege realizat în acest sens de liderul PSD Liviu Dragnea a fost schimbat complet, după reacţiile negative din rândul mediului de afaceri şi aprobările necesare de la Comisia Europeană.
În timpul dezbaterii proiectului de lege anterior, mai multe voci din mediul de afaceri au sugerat că ar fi mai importantă eliminarea pragului de 100.000 de euro peste care se aplică TVA de 19%. Se pare că PSD a ascultat aceste voci şi îşi propun modificarea legii.
Astăzi, românii care cumpără pentru prima dată o locuinţă care are un preţ de sub 100.000 de euro şi o suprafaţă de maxim 120 mp utili plătesc o cotă TVA de 5%, iar restul se supun regimului TVA de 19%. O eliminare a plafonului de 100.000 de euro, cu păstrarea suprafeţei maxime de 120 mp, va conduce la ieftinirea locuinţelor care se adresează clasei medii.
„Preţul mediu în Bucureşti este de 1.070 euro/mp, deci toate locuinţele peste 100 mp utili depăşeşte astăzi pragul de 100.000 de euro. Orice apartament cu trei camere dintr-un proiect din Bucureşti adresat clasei de mijloc depăşeşte preţul de 100.000 de euro, dar are sub 120 mp utili. O reducere a TVA de la 19% la 5% ar presupune o ieftinire. Evident că nu se vor ieftini cu 14%, dar o ieftinire va fi“, a declarat pentru Capital Gabriel Voicu, directorul diviziei de locuinţe noi din cadrul companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.
Impactul acestei măsuri s-ar răsfânge şi asupra oraşelor Cluj-Napoca, Timişoara, zona staţiunilor din Braşov şi Mamaia din Constanţa, unde preţurile de vânzare pe metru pătrat sunt apropiate de cele din Bucureşti, spune Voicu. Tot el spune, însă, că impactul bugetar în această zonă este foarte mare, pentru că valorile de tranzacţionare sunt mai mari. „Nu există suficient stoc pe aceast segment, pentru a recupera diferenţa din volumul mai mare de tranzacţii. Dezvoltarea locuinţelor din zona de mijloc a fost frânată şi din cauza TVA-ului de 19%“, completează brokerul imobiliar.
Voicu salută această propunere, pentru că, spune el, sunt multe proiecte unde îi era greu să recomande dezvoltatorilor includerea unor apartamente cu trei camere, chiar dacă există cerere pentru astfel de produse. „Dacă ai apartamente de 110.000 de euro ai deja o problemă, pentru că ajungi cu preţul la 130.000 după aplicarea TVA, ceea ce îl face destul de prohibitiv“, explică directorul Coldwell.