Taberele școlare lingvistice se traduc, cumva, prin „bateria“ care îți reîncarcă copilul după un an școlar destul de obositor. Cât despre organizatorii unor astfel de evenimente, pe timpul verii, aceștia se bucură de profituri spectaculoase. Activitățile interactive îi țin pe cei mici fericiți și în siguranță, departe de McDonald’s sau Starbucks.
Prețurile diferă de la tematică, perioadă, unitate de cazare și prestigiul lectorului. O tabără în această vară, cu tematica „Montaniard și ecologie“, spre exemplu, costă 800 lei, iar în preț intră 20 ore de curs și aplicație, distracție berechet, drumeții, intrare la un parc de aventură, cazare 7 zile (6 nopți), masă și onorariul lectorului. Alte tabere, de creație, spre exemplu, ar fi „Creație literară (Creative writing)“ sau „Teatru“, care au prețuri moderate față de beneficiile cursantului. „Anumite tabere lingvistice au lectori nativi, pentru cluburile de conversație și pentru grupe de ateliere. Toate taberele noastre sunt „securizate“ de ghizi montani acreditați, animatori și lectori cu experiență și, nu în ultimul rând, asistență medicală în permanență“, spune Cirpian Burcovschi, managing partner al Agenției de cursuri și tabere educațioanle ACTe. În ceea ce privește profesorii, unii sunt acreditați, scriitori, artiști plastici, antropologi, speologi și nativi pe limbile străine. „Sunt foarte puține cazurile când nativii sunt expați, găzduiți de România. Avem o bază de date cu persoane tinere care sunt atestați pedagogic și care vin special pentru taberele noastre. Solicităm personal acreditat din Anglia, Scoția, Franța, SUA, Rusia, Indonezia, China, Germania și Australia“, mai spune antreprenorul. Conform declarațiilor sale, unii dintre ei revin cu mare plăcere și sunt chiar nerăbdători să-și întâlnească tinerii cursanți după un an.
Pe cât de solicitant pare, un program complet al unei tabere școlare este optimizat pentru învățare, distracție și recreere. „Programul nostru de dezvoltare personală, integrat în programul taberelor, oferă copiilor posibilitatea de a ieși din rutină și de a-și dezvolta noi abilități de comunicare, creativitate, lucru în echipă și, nu în ultimul rând, câștigare a independenței. Câteva metode folosite în taberele și excursiile tematice în contextul non-formal sunt: activități de team-building, jocuri de rol, dezbateri, brainstorming, jocuri de improvizație“, mai spune Ciprian Burcovschi.
Costurile și beneficiile taberelor școlare în străinătate
Pentru părinții care își doresc astfel de experiențe pentru cei mici, Integral Edu organizează tabere școlare în străinătate. Aici, copiii au ocazia să se familiarizeze cu țara, cu diferitele sisteme de învățământ, pentru a vedea cum sunt școlile și universitățile în campusurile cărora sunt organizate aceste tabere, pentru a experimenta diferite domenii de studiu și a vedea care li se potrivește sau pentru a se relaxa, distra și a-și practica hobby-urile alături de tineri din întreaga lume, spune Alexandra Piha, Manager Departament EduTabere. „Experiențele sunt foarte diverse, în funcție de tipul de tabără ales, de locație, de combinația de activități sau materii alease, astfel încât unii copii se întorc pregătiți pentru a aplica la universități de top din străinătate, alții cu certificate de limbă străină sau cu experiența nouă și aprofundată în practicarea pasiunilor sau sporturilor preferate“, explică ea.
Costul unei tabere variază de la 350 de euro pentru o săptămână, în Bulgaria, la 700 de euro pentru aceeași perioadă în Germania sau la 1.000 lire sterline în UK și ajung la peste 2.500 de franci elvețieni pentru o tabără de două săptămâni, în Elveția. Serviciile și costurile taberelor incluse sunt un pachet complet și reprezintă cam tot ce au nevoie copiii pe timpul sejurului. Astfel, pe lângă programul de cursuri, acestea includ activități sportive, excursii, cazare, masă, monitorizare și asistență permanentă, transfer la și de la aeroport. Perioada minimă recomandată de specialiști este de două săptămâni, însă se poate alege și o săptămână, 3, 4 sau 5.
Cele mai căutate destinații rămân Marea Britanie, Germania, Elveția, Franța și Spania, însă crește interesul și pentru destinații precum Germania, Malta, Japonia, Țările Nordice, SUA, după cum explică reprezentantul IntegralEdu. Pe lângă „activitățile de studio“ ale diferitelor materii sau limbi străine, în cadrul acestor tabere, participanții sunt implicați, la alegere, în activități sportive, creative, recreative și merg în excursii. „Observăm pe măsura trecerii timpului că părinții au depășit perioada în care considerau aceste tabere o soluție de a asigura copilului doar o vacanță în străinătate și au înțeles importanța componentei educaționale, venind înspre noi cu cerințe și obiective concrete pentru dezvoltarea acestora“, explică Alexandra Piha.