Noua normalitate. Cum s-a adaptat economia SUA la ratele dobânzii de 5%

SUA, steag SUA

SURSA FOTO: Pexels

În urmă cu un an pe vremea asta, Rezerva Federală a împins rata dobânzii țintă la peste 5% - un pas care părea să provoace o undă seismică în peisajul corporativ și în economia globală.

În mod surprinzător, lumea nu a fost afectată prea mult de această creștere. Practic, subliniază o analiză publicată de Axios, după mai bine de un deceniu de bani ieftini, economia Statelor Unite s-a adaptat la noua eră a costurilor ridicate ale împrumuturilor. Iar mulți oameni de afaceri au acceptat idea că aceasta ar putea fi noua normalitate.

Cu siguranță, majoritatea economiștilor a crezut că va urma un cataclism de proporții,  având în vedere viteza de trecere de la rate de aproape de zero la 5%+. S-au înșelat.

Optimismul economic s-a resimțit la Conferința Globală a Institutului Milken

Optimismul economic s-a resimțit săptămâna aceasta la Conferința Globală a Institutului Milken – reuniunea anuală a directorilor de top și  a miliardarilor. Un număr record de participanți s-a strâns într-un spațiu mai îngust decât de obicei la Beverly Hilton, hotel în curs de renovare.

„Uitați-vă ce participare masivă aduce această conferință”, a spus miliardarul imobiliar Barry Sternlicht.

Cuvântul „recesiune” nu s-a prea auzit. În schimb, conversațiile din lifturi și de pe scena principală s-au axat pe utilizarea IA și pe semnele unei perspective economice optimiste.

Cu certitudine, companiile se confruntă cu costuri de împrumut mai scumpe – dar multe au blocat datorii pe termen mai lung în perioada cu dobândă ultra-scăzută care s-a încheiat în 2022, așa că au timp să se refacă.

Cu siguranță, au apărut fiori reci pe spinare în sistemul bancar, dar autoritățile de reglementare au protejat cu succes deponenții de unele consecințe și nu a existat nicio cascadă de eșecuri.

Bursa de valori a revenit la noi maxime, iar piața imobiliară bâzâie, cea mai mare problemă fiind lipsa aprovizionării.

„Anul trecut, a existat acest sentiment că economia nu va putea rezista unui șoc al ratei dobânzii. Ideea unei aterizări uşoare sau o aterizare dură au dominat discuţiile economice. Acum, în general, s-a adoptat un ton mai optimist”, a declarat Jason Thomas, șeful global de cercetare la Carlyle, pentru Axios.

SURSA FOTO: Dreamstime

Acesta este viitorul și trebuie să ne adaptăm

„Există o convingere mai mare că, deși totul nu este sub control, este mai gestionabil. Și, în orice caz, credemm că acesta este viitorul, așa că trebuie să ne adaptăm la asta”, a declarat Andrea Guerzoni, vicepreședinte global la EY.

În timpul conferinței, un oficial al Fed s-a întrebat dacă ratele dobânzii au făcut suficient pentru a ajuta economia.

Președintele Fed din Minneapolis, Neel Kashkari, a arătat că bursa de valori în plină expansiune este un alt semn:

„Există predispoziție la exuberanță pe piețele financiare, iar asta mă îngrijorează. Piețele financiare se comportă în concordanță cu politica monetară, care slăbește cererea asupra economiei? Este o problemă”, a spus el.

George Maris, director de investiții la Principal Asset Management, a spus că „ultimul deceniu a fost anormal”.

„Ceea ce facem acum este să ajungem la un nivel de dobândă mult mai normalizat”, a spus Maris.

Faza de reglaj fin pentru ratele dobânzilor

„Se pare că ne aflăm în faza de reglaj fin când vine vorba de ratele dobânzilor”, a declarat David Steinbach, director global de investiții la Hines, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din lume.

Concluzia: geopolitica a fost un motiv de îngrijorare. Asta ar însemna o trecere la politici mai protecționiste pentru economia globală. Alături de alți factori, ar putea însemna și mai multă presiune asupra prețurilor, cel puțin pe termen scurt.

„Când oamenii vorbesc despre presiunile inflaționiste din toate investițiile în inteligență artificială, de tranziție energetică sau deglobalizare,  înseamnă că ratele dobânzilor necesare pentru a menține inflația la 2% vor trebui să fie mult mai mari”, a declarat Thomas.