Relația SUA cu China ar putea fi descrisă cel mai bine ca „înghețată”. Prima și a doua cea mai mare economie a lumii se luptă pentru supremație pe orice: de la comerț la finanțe, de la inteligență artificială la telecomunicații, scrie Decrypt.ro.
China și SUA au și confruntări diplomatice, în special în cazul Taiwanului. În tehnologie, persistă o rivalitate semnificativă între cele două țări atunci când vine vorba de 5G.
O zonă a Războiului Rece tehnologic SUA-China, care s-a încins recent este aceea de dominație a industriei blockchain-ului și a criptomonedelor.
Întreprinderile americane s-au stabilit ca piloni-cheie ai comunității criptografice, ceea ce nu se poate spune despre guvernul SUA. În timp ce America a urmărit o abordare prudentă față de lumea Bitcoin, blockchain și tehnologia descentralizată a registrului, China a luat-o înainte.
În timp ce Bitcoin a fost concepută pentru a fi o rețea globală descentralizată, care permite oricui, oriunde să participe, în mai puțin de un deceniu imaginea sa a început să fie tot mai diferită.
În 2020, China a controlat aproape 80% din puterea de procesare globală care rulează rețeaua Bitcoin, ceea ce înseamnă că majoritatea tranzacțiilor Bitcoin din lume sunt direcționate prin intermediul mașinilor din țară. Motivul? Electricitate ieftină și acces la cele mai noi și mai mari instrumente de minerit.
Minele de Bitcoin din China se găsesc în concentrații mari în apropierea centralelor de cărbune sau hidroelectrice, în anumite locuri, cum ar fi Mongolia Interioară și provincia Yunnan. Asta permite minerilor să-și mențină costurile de exploatare la un nivel minim, pe măsură ce înregistrează cantități mari de energie în căutarea de recompense miniere, oferindu-le un avantaj față de rivalii din regiunile energetice mai scumpe. Acest avantaj ar putea fi folosit de statul chinez pentru a exercita influență asupra rețelei în moduri în care alte state nu pot.
Acest lucru a determinat SUA să înceapă recupereze teren în fața dominației minelor chineze. Core Scientific, o companie americană care construiește operațiuni miniere Bitcoin în SUA, a strâns sute de milioane de dolari pentru a înființa mine în fabrici dezafectate din toată America.
„Cel puțin 65% din exploatarea criptomonedelor este concentrată în China, ceea ce înseamnă că guvernul chinez are majoritatea necesară pentru a controla acele protocoale și poate bloca în mod eficient tranzacțiile”, spune cofondatorul Ripple, Chris Larsen.
De asemenea, monedele digitale ale băncii centrale, sau CBDC, au ajuns subiect de polemici în mai multe state din întreaga lume. Yuanul digital se află în faza de testare avansată. Între timp, SUA se află încă în primele etape ale explorării percepției publice față de propria versiune a unei monede digitale.
„Dezvoltarea rapidă a Chinei a unei monede digitale a băncii centrale are potențialul de a deranja ordinea monetară globală”, scrie Financial Times. Articolul sugerează că „Yuanul ar putea „ocoli rețelele de plăți transfrontaliere rivale, precum Swift, pe care SUA le-a folosit pentru a aplica sancțiuni”.
Ambițiile Chinei pentru yuanul digital nu sunt decât o nouă provocare la adresa poziției preeminente a dolarului SUA, ca monedă de rezervă a lumii.
Inovația Chinei în spațiul blockchain ajută, de asemenea, gigantul asiatic să obțină supremația în acest domeniu. Numai Banca Populară a Chinei a depus peste 80 de brevete legate de monedele digitale.