Aflată atât pe terenul producţiei de masă, cât şi al luxului şi dependentă atât de puterea de cumpărare, cât şi de nivelul de educaţie sau stilul de viaţă, piaţa cosmeticelor din România trece prin transformări majore. Cea mai pregnantă tendinţă este reducerea substanţială a segmentului de mass-market, în favoarea palierelor de preţ superioare.

“În această piață dinamică, mărcile noastre – Yves Saint Laurent, Lancome, Giorgio Armani, Diesel, Cacharel și Biotherm – au înregistrat o creştere solidă a vânzărilor, de 18,7%”, precizează Gilles Antoine (foto), care are ca obiectiv „să devenim nr. 1 pe segmentul cosmeticelor de lux”.

Pentru L’Oréal, 2013 a fost un an de creștere „satisfăcătoare”, spune şeful companiei – „Anul trecut a fost mai dificil decât 2012, în ceea ce privește condițiile de piață. Segmentul total de retail al produselor de health&beauty a înregistrat o evoluție relativ liniară, un plus de 0,4% (…) noi am depășit creșterea pieței cu mai mult de 70%, ceea ce înseamnă că ne-am crescut cota de piață deținută. Această creștere a fost alimentată și de un număr de lansări strategice care înregistrează performanțe foarte bune pe piață”.

Când vine vorba de comportamentul de consum, anul trecut Gilles Antoine a observat „o precauție mai mare” din partea consumatorilor, în special pe segmentul de retail.  “Categoriile cu o rată de penetrare mare și utilizare frecventă au înregistrat unele scăderi abrupte – de exemplu, în volum, deodorantele au scăzut în 2013 cu 7,8%,  iar șampoanele cu 1,4%”, explică el.

Cu un avans timid (sub 1%) faţă de 2012, piaţa autohtonă este încă departe de ţările occidentale, unde consumulul de cosmetice e de patru-şase ori mai mare. Şi mai exact, un român cheltuie anual pe astfel de produse în jur de 50 de euro, adică nici cinci euro pe lună, şi, poate părea un paradox, dar această realitate e privită ca o veste bună de producătorii şi distribuitorii din industrie.

„Există mult loc de creştere”, este de părere CEO-ul L‘Oréal România, explicând că rata de penetrare a unor categorii de produse e încă departe de a ajunge la maturitate. Spre exemplu, „numărul celor care folosesc balsamul de păr, tratamentele de păr, crema de noapte sau crema împotriva ridurilor e încă foarte mic. Cu o abordare corectă de piaţă, putem avea o creştere semnificativă şi pe aceste segmente”, crede managerul francez.

Un motiv în plus care îl face pe Antoine să vadă multe oportunităţi de creştere este legat de vârstă, şi se referă la consumatorii de peste 50 de ani care cumpără puţine cosmetice –  „Ne uităm la consumul per capita, penetrare pe toate segmentele pieţei şi vârstă, pentru a gândi noi strategii de creştere”.

Piaţa românească a produselor de îngrijire personală şi frumuseţe a ajuns, anul trecut, la puţin peste 4,3 mld. lei (aprox.1 mld. euro).  Mai bine de jumătate din bani s-au dus pe machiaje, parfumuri şi creme.