Ce spune un fost șef KGB fugit din Rusia despre noua ordine mondială. Europa riscă să dispară din joc

Evgheni Savostianov, fost șef din KGB, avertizează că Europa trebuie să „trezească rapid” și să recunoască ambițiile expansioniste ale lui Vladimir Putin, subliniind că poziția acestuia față de continent este din ce în ce mai mult împărtășită de Statele Unite.

În acest context, Savostianov susține că guvernele europene trebuie „să își asume responsabilitatea pentru propriul destin”, atât prin creșterea capacității defensive, cât și prin lansarea unor campanii puternice de informare cu privire la pericolele globale, potrivit Daily Mail.

Fostul șef KGB atrage atenția că Europa este vulnerabilă

Fostul oficial KGB trage un semnal de alarmă cu privire la poziția vulnerabilă a Europei în actualul context geopolitic în care Rusia și SUA negociază direct.

„Astăzi sunteți sub controlul a două puteri precum Rusia și aceste noi SUA, care detestă profund valorile voastre fundamentale. Ele sunt unite de ceea ce consideră a fi un inamic comun: voi. Sunteți înconjurați.

Mă tem că nu aveți o percepție a riscului în care vă aflați… pericolul irelevanței, în primul rând al propriilor valori democratice. O nouă ordine geopolitică va apărea inevitabil ca urmare a deciziei SUA de a-și reduce drastic rolul în afacerile internaționale”, a declarat el.

UE uniunea europeana SUA statele unite Rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Decizia recentă a SUA de a vota împotriva unei rezoluții ONU care condamna agresiunea Rusiei a adâncit îngrijorările europene, indicând o schimbare semnificativă în politica externă americană. Această tendință reflectă o reorientare spre prioritizarea intereselor naționale în detrimentul angajamentelor internaționale tradiționale.

Europa trebuie să acționeze printr-o strategie activă

Pentru a contracara alianța emergentă dintre Rusia și SUA, Savostianov subliniază că Europa trebuie să adopte o strategie activă, începând cu sprijinirea Ucrainei și lansarea unei campanii agresive de informare publică despre realitățile geopolitice actuale.

Oficialii europeni și-au exprimat deja temerile privind marginalizarea lor în negocierile dintre Washington și Moscova. Fără sprijinul SUA, Europa nu vede nicio cale de pace în Ucraina, ceea ce o determină să urmeze linia politică americană în eforturile de a ajunge la un deznodământ al conflictului ruso-ucrainean.

Europa se află acum într-o situație delicată: trebuie fie să-și consolideze capacitatea de apărare, fie să caute noi parteneriate internaționale. Cert este că paradigma securității europene trece printr-o transformare profundă, iar viitorul relațiilor transatlantice va depinde de deciziile strategice luate în perioada următoare.