Guvernul mondial și moneda globală unică au rămas la nivel de concept, iar orice încercare de a unifica țările lumi, fie din punct de vedere politic, fie economic, se dovedește astăzi un fiasco. Cel mai bun exemplu, Uniunea Europeană. State cu o cultură apropiată, cu economii dezvoltate și, în mare, echilibrate, eșuează, paradoxal, într-un proiect ce pare încă viabil. Ineficiența sau chiar lipsa unor mecanisme de control, puținele metode de coerciție și birocrația exagerată sunt câteva din tarele Uniunii Europene, sistemul care, poate, s-ar fi dorit modelul statului global. Atunci, dacă țări cu valori comune și cu o economie 100% capitalistă nu pot să se unească, cum ar putea funcționa o asemenea filozofie dacă în ecuație intră China sau Coreea de Nord?
Există numeroase teorii ale conspirației și o grămadă de povești despre elita care, din umbră, conduce lumea. Dacă ar fi fost adevărate, Saddam Hussein nu ar mai fi condus Irakul 12 ani după războiul din Golf, iar Fidel Castro nu ar fi fost la putere de aproape jumătate de secol în Cuba. Chiar dacă ar fi atât de puternice precum se zvonește, Consiliul pentru Relaţii Externe, Grupul Bilderberg și Comisia Trilaterală, cele trei organizații care ar avea idealuri globaliste, nu au nicio șansă să găsească soluția integrării unei atât de mare diversități într-un sistem unic. Cel puțin nu într-un orizont de timp care să conteze…
Noua Ordine Mondială poate avea însă alt sens. Polii de putere încep ușor-ușor să se inverseze. Statele Unite ale Americii pierd din ce în ce mai mult teren, iar Uniunea Europeană, dacă nu se reformează din temelii, are toate șansele să dispară. Pe de altă parte, China este, de ani buni, într-o creștere fenomenală, Rusia pare că, ajutată de sectorul energetic și de succesul programului spațial, a redevenit putere de prim rang, iar India, o țară uitată de mulți, începe să-și realizeze importanța geopolitică și economică. În plus, în India și China, state care au împreună 2,4 miliarde de locuitori (aproape 40% din populația lumii), criza nu se simte.
Dacă aceste trenduri vor mai continua, Guvernul Mondial va rămâne o utopie. În schimb, va trebui să învățăm chineza. Avem însă și un pic de noroc: pe lângă hindi, engleza a rămas limbă oficială în India…
Noua Ordine Mondială, cauză sau efect al crizei economice?
25 august 2011, 00:01
Ultima modificare în 25 august 2011, 03:01
”Nu avem nevoie decât de o criză majoră, iar națiunile vor accepta Noua Ordine Mondială”. Asta spunea, la un dineu al ambasadorilor ONU în 1994, David Rockefeller, membru al celebrei familii care joacă un rol extrem de important în trecutul și prezentul Statelor Unite ale Americii. Criza a venit, dar Noua Ordine Mondială, așa cum este ea văzută de teoreticieni, este foarte departe.
Etichete:
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Câinele de casă al democraţiei
- Zarurile nu au fost aruncate!
- Ciobanul Becali şi oile Romsilva
- O revenire care se simte ca o criză
- Noua piaţă imobiliară
- Psihologia investitorilor și ciclurile pieței
- Secolul SUA apune. Începe mileniul asiatic
- Băsescu, ctitorul Statelor Unite ale Europei
- Schimbarea sistemului financiar începe cu Standard & Poor’s
- Investiţii chineze cu sos dulce-acrişor