După ce președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au promis o „nouă eră” a parteneriatului dintre cele două state, unii experți au pus la îndoială profunzimea relației dintre cei mai puternici rivali ai Statelor Unite și impactul său economic.

Asta în condițiile în care China și Rusia au o relație îndelungată, dar extrem de complexă, scrie Al Jazeera.

Se presupune că cele două mari puteri, așezate una lângă cealaltă la aceeași masă, cu interese anti-Occident comune și care împart o graniță internațională de ani buni, ar fi aliați naturali.

Deși, din punct de vedere istoric relația Moscova-Beijing a fost una extrem de tensionată, acum, după decenii de rivalitate, cele două puteri s-au unit în fața sancțiunilor occidentale impuse Rusiei.

Moscova are nevoie de aliați puternici, Beijing-ul are interesele lui

Moscova are nevoie de aliați puternici pentru a o ajuta să găsească soluții în fața sancțiunilor, în timp ce Beijingul caută aliați pentru a crea o nouă ordine împotriva SUA.

Cea mai recentă întâlnire a celor doi lideri, când Vladmir Putin a călătorit în China, este „un semnal diplomatic semnificativ al importanței relației”, afirmă Elina Ribakova, exprtă la Institutul Peterson pentru Economie Internațională, mai ales că a venit în urma vizitelor unor oficiali americani la Beijing, inclusiv a secretarului de stat Antony Blinken.

Întâlnirea celor doi lideri a venit și în urma unui ordin executiv al președintelui Joe Biden, care amenința cu penalități instituțiile financiare care ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor. Acel ordin din decembrie l-a îngrijorat pe Putin.

„A vrut să meargă în China pentru a-i asigura că Moscova nu va face nimic pentru a le provoca necazuri. Rusia este un partener mai mic, iar această călătorie a fost un prilej pentru a asigura China că ”suntem aici pentru tine și promitem prietenie veșnică””, a spus Ribakova.

Anul trecut, comerțul bilateral a atins un nivel record de 240 de miliarde de dolari, iar China este acum partenerul comercial numărul unu al Rusiei. Dar Rusia este doar al șaselea partener economic al Chinei, conform unui raport al Consiliului pentru Relații Externe.

Rusia are mai multă nevoie de China decât invers

Rusia China
SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia și-a crescut comerțul internațional cu ruble, iar ponderea yuanului în importuri a crescut de la 5% la 20-25% de la începutul invaziei Ucrainei, a menționat Ribakova într-un articol din decembrie. Cota yuanului pe piața internă a crescut de la mai puțin de 1%, înainte de februarie 2022, la mai mult de 30% în prezent, subliniază Al Jazeera.

Deși au fost împinși să stea la aceeași masă de sancțiuni, adevărul este că „Rusia are mai multă nevoie de China decât invers”, a spus Ribakova. În primul rând, ca un bun cumpărător al petrolului său și, de asemenea, ca furnizor de componente militare. Aproximativ „70% până la 90% din componentele armatei ruse sunt produse în Occident”, a spus Ribakova. Chinezii produc aceste piese pentru clienții occidentali, iar producătorii le expediază în Rusia, un proces negat de Occident”, a subliniat ea.

„Rusia va dori să facă tot posibilul pentru a ține China aproape, mai ales că se confruntă cu amenințarea reală a izolării globale, în special față de puterile mai importante”, a declarat Michael Kugelman, directorul Institutului Wilson Center, pentru Al. Jazeera.

„Dacă războiul din Ucraina continuă, Moscova va avea nevoie de sprijin economic. Dar nu are atât de mulți prieteni care să poată oferi tipul de sprijin de care are nevoie, China fiind una dintre puținele țări care pot face asta”, a spus el.

În același timp, deși este convenabil pentru Beijing să aibă o sursă de combustibil competitivă în Orientul Mijlociu, nu dorește ca Rusia să devină prea dependentă de aceasta și „nu vrea o situație împovărătoare, în care Rusia să devină curtea din spate a Chinei”, a adăugat Kugelman.

Risc pentru interesele indiene

Analiștii se așteaptă ca aceste legături să continue să crească în viitorul imediat, China urmând să continue să ajute Moscova acolo unde poate. Dar există un alt jucător care trebuie luat în considerare: India.

New Delhi a devenit un cumpărător-cheie al petrolului rusesc, de la mai puțin de 2% la aproximativ 35% acum, a remarcat Ribakova. Deși aceste achiziții au ajutat India cu balanța de plăți, cu siguranță nu va sprijini războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a spus Kugelman.

Unul dintre motive este că războiul riscă să apropie Rusia și China, ceea ce ar putea reprezenta un risc major pentru interesele Indiei, crede acesta. India a fost, de asemenea, un mare susținător al strategiei Indo-Pacific a SUA, care a promis sprijin pentru conectivitate regională, comerț și investiții, în timp ce Washingtonul încearcă să-și construiască rețeaua pentru a frâna accesul Chinei.

India se teme că acum China ar putea folosi efectul de pârghie, împingând Rusia să-și modifice capacitățile de proiecție navale din Golful Bengal, a spus Kugelman, subliniind că, în ultimul timp, navele rusești au andocat în Bangladesh și Myanmar.