Ne putem aștepta la o schimbare radicală în arhitectura relațiilor internaționale, de aceeași amploare ca și Pacea Westfalică, arată o analiză publicată de Scmp.com.
Un Sud Global din ce în ce mai puternic cere pace, iar sistemul global s-a îndepărtat prea mult de status quo-ul de dinainte de război pentru a reveni la ceea ce a fost înainte, subliniază publicația. Conflictul din Ucraina se stinge.
În ciuda faptului că SUA au trimis peste 75 de miliarde de dolari (0,33% din produsul său intern brut) în Ucraina, de la începutul războiului, convingând aliați precum Germania să livreze armament avansat și supunând Rusia unor sancțiuni economice fără precedent, linia frontului nu s-a mutat semnificativ în ultimele luni. Forțele ruse au respins valuri după valuri de batalioane antrenate de NATO.
Un conflict la fel de sângeros, Războiul de 30 de ani, a epuizat Europa
Un conflict la fel de sângeros, Războiul de 30 de ani, a epuizat Europa, făcând-o să accepte, în 1648, ”Pacea de la Westfalia”. Acest tratat a condus la conceptul de astăzi al statului național, schimbând arhitectura relațiilor internaționale. Războiul din Ucraina a afectat țări din întreaga lume. De la creșterea prețurilor la energie, până la amenințarea foametei în Africa, sistemul global s-a îndepărtat prea mult de status quo-ul de dinainte de război pentru a reveni, din nou, la el.
Există, însă, trei factori care trebuie reconciliați înainte ca Westphalia 2.0 să poată fi atins, și anume dorința Occidentului de a da timpul înapoi, apariția unui nou arbitru și extenuarea partizanilor războiului.
Puține națiuni din afara Occidentului s-au alăturat coaliției anti-Rusia
De la reaprinderea conflictului din Ucraina, în februarie 2022, Statele Unite și aliații săi au făcut presiuni asupra Sudului Global să intre în hora lor. Nealinierea majorității economiilor a fost, de fapt, un plebiscit privind ordinea bazată pe regulile Occidentului, o ordine pe care acum a pierdut-o.
Puține națiuni din afara Occidentului s-au alăturat coaliției anti-Rusia. Economiile majore preferă creșterea continuă, în locul unui conflict în numele așa-numitei „ordini bazate pe reguli”. Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a spus, în repetate rânduri, că Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est nu poate fi mandatarul niciunui partid.
Și, așa cum a declarat anul trecut ministrul de Externe al Indiei Subrahmanyam Jaishankar: „Europa trebuie să renunțe la mentalitatea că problemele Europei sunt problemele lumii, dar problemele lumii nu sunt problemele Europei”.
Occidentul, ignorat de un Sud Global din ce în ce mai iliberal
Această întorsătură a evenimentelor nu este surprinzătoare. Prin confiscarea arbitrară a proprietății suverane și forțarea sistemului de mesagerie financiară Swift de a elimina Rusia, încurajând redenumirea meschină a picturilor sau prin comportamentul total nesportiv, Occidentul nu a făcut decât să-i îndepărteze pe cei care mai aveau o doză de încredere în el.
Înainte de război, Occidentul domina lumea cu puterea soft, puterea economică și forța militară. Acum, puterea sa este ignorată de către un Sud Global din ce în ce mai iliberal. Puterea sa economică încă nu a zdrobit Rusia, pe care fostul senator american John McCain o numea ”o benzinărie condusă de nişte mafioţi, care aspiră să fie o ţară”, iar trupele antrenate de NATO au realizat prea puțin două luni în contraofensivă.
China ar trebui să-și asume acest rol
Conferința din Arabia Saudită, în care s-a discutat despre pacea din Ucraina, este ilustrativă pentru tendința globală, în ciuda faptului că s-a încheiat fără o declarație comună. Summiturile nu se mai limitează la destinațiile clasice din Elveția și New York.
Într-o schimbare majoră, SUA practică diplomația de tip navetă pentru a convinge țările să se alăture cauzei sale. Cu toate acestea, noua eră va necesita un arbitru. Comentatorii din Occident, Rusia și Sudul Global sunt de acord: China ar trebui să-și asume acest rol. În primul rând, este singura putere majoră din afara conflictului din Ucraina care elaborează un plan de pace rezonabil.
În al doilea rând, spre deosebire de valorile tot mai contestate ale Occidentului, Beijingul oferă dezvoltare economică cu diversitate civilizațională, rezonând cu țările în creștere. Platforme precum BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), Organizația de Cooperare din Shanghai și Asean pot forma puncte nodale în deciderea viitoarei arhitecturi internaționale.
Deși Washington-ul și Londra cred că pot „câștiga” învingând Rusia prin procură – SUA urmează să aprovizioneze Ucraina cu tancuri Abrams, în curând – războiul din Ucraina va dura. Rusia nu are de ce să dea înapoi. Prima linie este stabilă, iar din punct de vedere economic, Rusia urmează să crească în acest an. Pe fondul impasului, se pare că numai epuizarea, atât economică, cât și militară, poate pune capăt vărsării de sânge.