Fotografiile prin satelit obținute recent par să arate că Beijungul construiește noi silozuri pentru rachete nucleare în regiunea de vest, slab populată, scrie World Politics Review.
După descoperirea unui siloz de rachete în construcţie în apropiere de Yumen (provincia Gansu) în iunie, experţi în probleme nucleare ai Federation of American Scientists s-au folosit de imagini din satelit pentru a localiza un al doilea sit în apropiere de Hami, regiunea Xinjiang (nord-vest).
Tripolaritatea va deveni pentru prima dată trăsătura principală a ordinii nucleare
Acest lucru a alimentat temerile că Beijingul ar putea deține un arsenal nuclear mult mai mare și aspiră să rivalizeze cu SUA și Rusia, cele două țări care au dominat ordinea nucleară globală. Dacă se întâmplă acest lucru, tripolaritatea va deveni pentru prima dată trăsătura principală a ordinii nucleare, cu implicații privind stabilitatea nucleară.
Mai mult, în actualul mediu de securitate, caracterizat de o concurență sporită a SUA cu Beijingul și cu Moscova, tripolaritatea ar fi o veste foarte proastă pentru Washington.
Postură nucleară limitată
China a devenit pentru prima dată un stat dotat cu armă nucleară la sfârșitul anilor 1960, după ce a testat cu succes primul său dispozitiv nuclear, în 1964. Dar, în ciuda tuturor așteptărilor, Beijingul s-a blocat într-o postură nucleară limitată, deoarece liderii chinezi credeau că armele nucleare au o utilitate limitată.
Gândirea lor s-a bazat pe convingerea că aceste arme sunt bune doar pentru a preveni constrângerea și un atac nuclear. Deci, Beijingul a mers pe ideea că armele sunt suficiente pentru a avea o anumită capacitate de represalii după ce a fost amenințat de un atac nuclear.
Decenii la rând, China s-a temut de modul în care capacitățile militare ale SUA – cum ar fi apărarea antirachetă și armele convenționale de precizie – ar putea submina credibilitatea capacității Chinei de a riposta la un atac nuclear. Noile îmbunătățiri ale capacităților SUA amintesc în mod constant experților nucleari chinezi de vulnerabilitatea lor potențială de descurajare a acestora.
Capacitatea de a face investiții mari în forțele nucleare
Percepțiile în schimbare ale Chinei vin într-un moment în care decenii de dezvoltare economică rapidă oferă conducerii chineze capacitatea de a face investiții mari în forțele nucleare. De exemplu, în ultimii ani, China a achiziționat un număr mare de submarine nucleare strategice din clasa 094, în loc să construiască un număr mai mic dintre acestea, în timp ce clasa 096, mai avansată, este încă în curs de dezvoltare.
Acest lucru indică faptul că regimul din China a devenit mai dispus să investească în cantitate, și nu atît în calitate. Poate de aceea China vrea acum să își folosească avantajele în infrastructura pe scară largă și în producția industrială pentru a-și dezvolta capacitățile nucleare bazate pe silozuri.
Arsenalul Chinei, mult mai mic decât cel al SUA sau al Rusiei
Programul actual al Chinei de modernizare și actualizare a armelor nucleare se desfășoară cu o viteză și la o scară fără precedent.
Conform estimărilor FAS, China deţine deja 350 de ogive nucleare. În 2020, Pentagonul a estimat acest număr la 200, dar se aştepta la o dublare a ogivelor nucleare în următorii 10 ani. Dar arsenalul Chinei este cu mult mai mic decât cel al SUA sau al Rusiei, care au câte 4.000 de focoase nucleare fiecare.
Sursa foto: Dreamstime