Spre deosebire prognozele pentru vreme, care depind în mare măsură de factori fizici, creșterea și descreșterea Covid-19 depind de factori biologici și umani.
După cum arată o analiză Statenews, se poate spune că există trei axe principale de predicție privind pandemia: virusul, imunitatea și adaptarea umană. Aceste axe trasează un spațiu potențial extins, ale cărui contururi vor varia de la comunitate la comunitate – geografic, demografic și social.
Există totuși o predicție pe care Satenews se încumetă să o facă în acest moment: spitalele din SUA nu sunt pregătite pentru ”noua normalitate”.
Prima axă, virusul
O axă a predicției pandemiei este comportamentul virusului. În cel mai bun scenariu, SARS-CoV-2 evoluează lent, dar treptat. Noi variante vor apărea la fiecare câțiva ani și ar putea fi mai puțin transmisibile, mai puțin capabile să se sustragă sistemului imunitar și mai puțin virulente.
O variantă mai puțin transmisibilă și mai puțin capabilă să se sustragă imunității ar însemna mai puține persoane infectate. Persoanele infectate cu variante mai puțin virulente ar avea mai puține șanse să ajungă în spital. Dacă totuși ar fi spitalizate, nu ar sta prea mult și, cel mai important, ar fi mai puțin probabil să moară.
În cel mai rău scenariu, SARS-CoV-2 va evolua. Noile variante vor fi mai transmisibile și mai bune în a evita sistemul imunitar, așa că mulți oameni vor fi infectați.
Acum se știe că virusul se poate juca cum vrea cu noi. Cu mai mult de 50 de mutații, varianta Omicron a arătat clar că virusul are încă suficient loc să evolueze.
În anii în care virusul va suferi o mutație lentă, este probabil să se observe un model sezonier, cu cele mai multe cazuri de infectări în preajma sărbătorilor de iarnă.
A doua axă, sistemul imunitar
A doua axă este imunitatea la virus. În cel mai bun scenariu, până la 90% dintre americani vor fi vaccinați. Atât vaccinarea, cât și infecția oferă o imunitate puternică și durabilă împotriva formelor severe ale bolii, spitalizării și decesului. Virusul va suferi mutații treptat, iar expunerea la variantele emergente va stimula răspunsurile imune anterioare.
În cel mai bun scenariu, se vor dezvolta vaccinuri performante, care vor genera răspunsuri imune celulare mai bune, necesitând dozare mai puțin frecventă și, poate, vor fi mai simplu de administrat. Companiile vor crea vaccinuri sub formă de spray nazal, eficiente, care, odată combinate cu cele injectabile, vor oferi o protecție mai bună împotriva infecțiilor.
Ideal ar fi ca vaccinurile să protejeze nu doar împotriva tuturor variantelor SARS-CoV-2, ci și a virusului SARS original și a altor coronavirusuri animale.
În cel mai pesimist scenariu, vaccinarea în țările cu venituri mici va bate pasul pe loc, creând teren fertil pentru noi variante.
A treia axă, adaptarea umană
A treia axă este adaptarea umană. Altfel spus, cât de bine se pot pregăti oamenii pentru scenariile bune, dar și pentru cele rele. Această axă depinde numai de oameni: dacă vor purta măști în timpul sezonului Covid și vor folosi teste rapide înaintea unor evenimente sociale sau a călătoriilor. Sau dacă guvernele de stat și locale, școlile și sectorul privat vor impune vaccinarea.
În același timp, în lipsa unor eforturi de a controla mai bine Covid-19 în viitor, spitalele vor suporta din nou povara disproporționată a tratării infecțiilor.
Când spitalele vor fi din nou copleșite, decesele cauzate de Covid vor crește, iar tratamentele medicale pentru alte boli vor avea de suferit. Pentru unele spitale, aceasta poate deveni ”noua normalitate”, subliniază Statenews.