Este un mesaj greu de digerat pentru liderul de la Kremlin: Vladimir Putin, pericolul cel mai mare la adresa ordinii mondiale! Avertismentul vine chiar de la vârful Uniunii Europene.
Un nou atac dur la adresa lui Vladimir Putin şi a Rusiei!
Vladimir Putin, arătat cu degetul de preşedintele Comisiei Europene: Ameninţarea cea mai directă
Aflată la Tokyo, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia este „ameninţarea cea mai directă” la adresa ordinii mondiale.
Motivul, evident, este războiul declanşat la finalul lunii februarie în Ucraina.
Rusia „este astăzi ameninţarea cea mai directă la adresa ordinii mondiale, cu războiul barbar împotriva Ucrainei şi pactul său îngrijorător cu China”, a declarat Von der Leyen, după întrevederea sa cu premierul nipon Fumio Kishida, notează agenţia AFP.
Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se află joi la Tokyo pentru un ciclu anual de discuţii Japonia-UE.
Discuţiile au loc, anul acesta, în plin conflict ruso-ucrainean şi într-un context de îngrijorări crescânde în Asia în ceea ce priveşte ambiţiile militare ale Chinei.
Premierul Japoniei: Invazia zdruncină fundamentele ordinii internaţionale, inclusiv ale Asiei
„Invadarea Ucrainei de către Rusia nu vizează doar Europa, ci zdruncină fundamentele ordinii internaţionale, inclusiv ale Asiei. Aceasta nu trebuie tolerat”, a precizat şi premierul Fumio Kishida.
Reamintim că Guvernul Japoniei a impus şi el sancţiuni împotriva Moscovei, după modelul Occidentului, inclusiv de ordin financiar şi energetic.
Tot în timpul vizitei oficiale de la Tokyo, Ursula von der Leyen a mai declarat că UE şi Japonia îşi vor întări cooperarea, în mod concret prin lansarea unui parteneriat digital, o premieră pentru Europa, parteneriat ce se va concentra pe competitivitatea şi securitatea din acest domeniu.
Blocul comunitar şi Japonia vor face eforturi pentru „a-şi diversifica şi întări” lanţurile de aprovizionare.
„Este important, pentru că există materiale şi tehnologii care au devenit esenţiale pentru economia noastră şi viaţa noastră de zi cu zi, precum semi-conductorii de exemplu. Noi trebuie să putem conta pe lanţuri de aprovizionare demne de încredere”, a afirmat şefa Comisiei Europene.
Influenţa Chinei în regiune
Un alt subiect de discuţie a fost influenţa tot mai puternică a Chinei în regiune şi modul în care UE va încerca să joace un rol mai important în faţa marii puteri asiatice.
„Cooperarea noastră în Ucraina este esenţială în Europa, însă ea este de asemenea importantă în regiunea Indo-Pacific şi noi dorim de asemenea să ne aprofundăm consultările asupra unei Chine care se afirmă tot mai mult.
Credem că Beijingul trebuie să se afirme pentru a apăra sistemul multilateral de care ea a beneficiat pentru a-şi dezvolta ţara”, a declarat Charles Michel.