Noua ordine mondială financiară! Utilizarea din ce în ce mai mică a dolarului american în comerțul internațional a creat un vid care va face loc unei monede alternative, susțin tot mai mulți experți. În mod clar, asistăm la o eliminare treptată a dolarului american din comerțul internațional.
Vânturile schimbării scutură peisajul financiar, iar în centrul vâltorii economice se află BRICS, pregătită de o schimbare seismică, arată o analiză publicată de Cryptopolitan.
Noua ordine mondială financiară!
Având în vedere dinamica economică în desfășurare și practicile comerciale internaționale în schimbare, apariția unei monede comerciale unificate a statelor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) nu este doar posibilă, ci aproape inevitabilă.
Analizând situația monetară a lumii, tabloul este clar: în aer se simte un sentiment palpabil de iraționalitate. Dolarul american, cândva puternic și care a servit drept bază pentru tranzacțiile economice internaționale, își pierde constant dominația. Iar asta oferă o imagine clară a necesității apariției unei noi monede la nivel mondial.
Aici intră în scenă națiunile BRICS, fiecare cu propria forță și perspectivă și având, toate la un loc, potențialul de a revoluționa comerțul global.
Asistăm la o eliminare treptată a dolarului american din comerțul internațional
În mod clar, asistăm la o eliminare treptată a dolarului american din comerțul internațional. Există un cor de voci tot mai mare care contestă hegemonia dolarului și nevoia tangibilă de alternativă.
Nu este vorba despre înlocuirea unei forțe dominante cu alta, ci despre crearea unui sistem financiar mai echitabil, mai stabil, care poate rezista furtunilor politicii internaționale și războaielor comerciale.
Ce justifică apariția unei monede BRICS
Ce determină națiunile BRICS să ia în considerare o monedă unică? Răspunsul este clar: însăși natura alianței lor – viziunea comună, traiectoria de creștere și influența tot mai mare în afacerile globale. Discuțiile despre o potențială monedă au fost intense, atingând formatul acesteia – indiferent dacă este un avatar digital sau ceva legat de active tangibile, precum aurul.
Interviul recent al economistului rus Serghei Glaziev pentru TV BRICS aruncă o altfel de lumină asupra subiectului. El a indicat țările care urmează să redefinească evoluția economică globală ca principali jucători ai unui sistem financiar internațional reînnoit.
Care este obiectivul lor
Obiectivul lor nu este de a câștiga dominație, ci de a asigura stabilitatea și mai ales de a stimula creșterea reciprocă. De exemplu, statele din Uniunea Economică Euroasiatică s-au orientat semnificativ spre monedele naționale pentru comerțul lor.
Când vine vorba de comerțul care implică Rusia, rubla a umbrit alte monede tradiționale. Și nu este o tendință izolată. În linii mari, dolarul și euro sunt îndepărtate de reglementările internaționale, într-un ritm greu de ignorat.
Glaziev sublinia faptul că națiunile BRICS nu pornesc de la zero. Ele au un cadru conceptual pentru o astfel de monedă, care nu se bazează pe un coș de monede proprii ale statelor membre, ci și pe o gamă diversă de mărfuri.
BRICS nu doar bate la ușa viitorului, ci este gata să-l definească
Această abordare cu mai multe fațete spune multe despre intenția alianței de a dezvolta o monedă comercială robustă. Traiectoria finanțelor globale se înclină în mod cert către un viitor în care o monedă BRICS va avea un loc important.
Nu e vorba de a înlocui o putere veche cu una nouă, ci despre recunoașterea dinamicii în schimbare, îmbrățișarea schimbării și crearea unui sistem mai corect și mai reprezentativ pentru diversele puteri care conduc economia globală. BRICS nu doar bate la ușa viitorului, ci este gata să-l definească.