Evoluția autoritară a monedelor digitale emise de băncile centrale împinge lumea tot mai aproape de o distopie. Dacă vorbim de comportamente tiranice ale băncilor centrale, atunci Bitcoinul este mai ales despre libertate.
Monedele digitale emise de băncile centrale (CBDC) stârnesc un interes din ce în ce mai mare, după eșecul lansării unei astfel de monede de către Facebook și după recentul anunț al Chinei că vine cu yuanul digital, arată o analiză Nasdaq.com.
Deși unele manifestări ale dolarului SUA sunt deja digitale, există diferențe inerente în ceea ce se poate face cu aceste noi monede digitale.
În primul rând, banii pot fi în funcție de timp, iar emitentul (Banca Populară Chineză în cazul yuanului digital) poate stabili o dată de expirare a banilor dvs. Banii pot fi, de asemenea, „reglați fin” pentru a fi sectoriali, ceea ce înseamnă că pot fi „ajutați” să fie cheltuiți numai în anumite sectoare sau magazine.
China a implementat deja un sistem draconic de scor social de credit, iar yuanul digital ar putea ajunge să se lege de scorul de credit social. Pentru guvernele centralizate, băncile centralizate reprezintă un atu uriaș atât asupra actualului sistem, cât și asupra unei monede descentralizate și neutre.
În urma închiderii provocate de pandemie în 2020, mulți oameni s-au întrebat dacă plățile de stimulare vor circula în economia reală. Dar interesul inițial al Rezervei Federale a SUA față de CBDC a fost o modalitate de a influența viteza banilor.
Când guvernul SUA a acordat plăți de stimulare cetățenilor pentru a menține economia pe linia de plutire, nu a existat nicio garanție că beneficiarii le vor folosi cum intenționează guvernul. Banii au fost meniți să ajute oamenii care și-au pierdut slujbele să facă față și să mențină economia în mișcare.
Guvernul SUA (ca majoritatea guvernelor din întreaga lume) are o datorie extraordinară și, în acest moment, singura soluție pentru un guvern îndatorat precum cel al SUA este inflația.
Deci, dorința guvernului de a stimula inflația determină dorința de bani, la care poate adăuga o „dată de expirare”. Când inflația este obiectivul, banii trebuie să circule rapid, iar băncile centrale permit acest lucru. Cu bani programabili, banca centrală ar putea emite bani printr-un fel de program special.
Una dintre problemele privind atașarea unei date de expirare a banilor este aceea că astfel ar fi nevoie de multe restricții pentru a produce inflația dorită. Într-o economie stagnantă, indivizii doresc în mod obișnuit să economisească, să investească și să plătească datorii.
Băncile centrale ar trebui să poată regla fin banii pentru a preveni anumite utilizări (investiții și achitarea datoriilor) pentru a se asigura că banii nou imprimați sunt introduși direct în economie.
Directorul general al Băncii pentru Reglementări Internaționale, a declarat că banca dorește să dețină „control absolut” asupra utilizării banilor. Această idee ar trebui să dea un semnal de alarmă.
Unele capacități distopice vin odată cu capacitatea guvernului de a regla fin banii. Oricine a citit Bitcoin Standard știe că simpla existență a unui sistem monetar „fiat” schimbă comportamentul oamenilor, în general într-o manieră negativă.
Capacitatea CBDC-urilor de a schimba luarea deciziilor oamenilor ar fi și mai dramatică. Cu CBDC-urile programabile, băncile centrale ar avea capacitatea de a forța indivizii să finanțeze proiecte prin care să-i transforme în „animale politice”.
De exemplu, o bancă centrală ar putea manipula banii astfel încât să poată fi cheltuiți doar pentru afaceri „verzi”. Astfel, sistemul monetar ar deveni rapid un instrument folosit de cei mai influenți pentru a-și urmări obiectivele, indiferent dacă sunteți sau nu de acord cu ele.
Posibilitățile de control al populației ar putea fi extinse ușor dacă acest lucru s-ar întâmpla: planificatorii centrali ar fi în măsură să încurajeze anumite comportamente ale indivizilor care primesc plăți de stimulare sau UBI.
Rămâne de văzut dacă SUA și Occidentul vor urma calea Chinei, care intenționează să pună în aplicare un sistem monetar extrem de autoritar pentru a-și controla în continuare populația, conchide Nasdaq.com.