Yucheng este de părere că cetățenii ruși sunt privați de mărfurile care în mod normal ar circula liber, fără vreun motiv aparent.
Schimbare de poziţie a Chinei? „Sancțiunile nu pot rezolva problemele. Sancțiunile vor dăuna doar oamenilor obișnuiți”
„Istoria a demonstrat în repetate rânduri că sancțiunile nu pot rezolva problemele. Sancțiunile vor dăuna doar oamenilor obișnuiți, vor afecta sistemul economic și financiar… și vor înrăutăți economia globală”, este de părere oficialul din China.
Viceministrul de Externe al Chinei mai este de părere și că NATO nu ar trebui să se extindă atât de departe în Est, încercuind Rusia ”în colț”.
China este singura putere globală care nu a condamnat invazia Ucrainei de către Rusia. Cu toate acestea, statul chinez și-a manifestat îngrijorarea în ceea ce privește conflictul ruso-ucrainean.
„Această urmărire a securității absolute (de către NATO) duce tocmai la non-securitate absolută”, a spus Le Yucheng.
„Consecințele forțării unei puteri majore, în special a unei puteri nucleare, într-un colț sunt și mai de neimaginat”, a completat acesta.
Declaraţie şocantă a Rusiei: „Ne dorim o lume fără războaie, fără proiecte agresive”
Totodată, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a oferit şi el detalii despre poziţia Rusiei în acest caz, venind cu o declaraţie surprinzătoare.
„Ne dorim o lume egală, fără războaie, fără proiecte agresive, fără a incita vreo țară împotriva altei țări. Ne vedem locul în această lume ca unul egal”, relatează TASS.
Lavrov a mai subliniat că intenția lui Putin este fix aceeași. El își dorește un summit cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate ONU care să stabilească o nouă ordine mondială.
„Acum cred că Occidentul își va încetini implementarea. Avem chiar și o astfel de agendă preliminară, am convenit cu prietenii noștri chinezi, iar restul studiază”, a completat ministrul despre inițiativa Rusiei în găsirea unor soluții favorabile din punctul de vedere al Moscovei în ceea ce privește încetarea conflictului din Ucraina.
China se confruntă cu o dilemă, consideră experta DGAP, Didi Kirsten Tatlow. Pe de-o parte vrea să modifice împreună cu „prietena” sa Rusia ordinea internaţională de până acum, aşa cum anunţă deja de ani buni, dar pe de alta se teme să nu-şi strice imaginea prin solidarizarea cu „stat banditesc”, care invadează o ţară suverană.