La Beijing, unde tocmai s-au sărbătorit 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez, liderii fac tot posibilul să prezinte schimbarea drept iminentă.
China, prima putere a lumii după anul 2031
Dacă Xi Jinping se conformează reformelor care stimulează creșterea, iar omologul său american, președintele Biden, nu poate să-și promoveze propunerile de refacere a infrastructurii, previziunile Bloomberg Economics sugerează că statul chinez ar putea ocupa primul loc, deținut de SUA timp de peste un secol, după anul 2031.
Scenariul de coșmar pentru Xi Jinping
Dar această profeție nu poate fi garantată de nimeni. Agenda de reformă a Chinei este deja letargică, tarifele și alte limite comerciale perturbă accesul la piețele globale și tehnologia avansată.
Scenariul de coșmar pentru Xi este că țara sa ar putea urma aceeași traiectorie ca și Japonia, promovată ca o potențială amenințare în SUA, înainte de a se prăbuși în urmă cu trei decenii. O combinație între eșecul reformei, izolarea internațională și criza financiară ar putea opri China înainte de a ajunge în vârf.
O altă posibilitate, atractivă pentru sceptici, este aceea că, dacă datele oficiale ale PIB-ului Chinei sunt exagerate, diferența dintre cea mai mare economie a lumii și cea de-a doua cea mai mare economie a lumii poate fi mai mare decât pare.
Pe termen lung, trei factori determină rata de creștere a unei economii. Primul este dimensiunea forței de muncă. Al doilea este stocul de capital (de la fabrici la infrastructura de transport până la rețelele de comunicații). Al treilea este productivitatea sau cât de eficient pot fi combinate primele două. În fiecare dintre aceste zone, China se confruntă cu un viitor incert.
Va putea China să respecte promisiunea creșterii cu muncitori mai inteligenți?
Va putea China să respecte promisiunea creșterii, nu cu mai mulți muncitori și investiții nesfârșite, ci cu muncitori mai inteligenți și tehnologie mai avansată? Din păcate pentru Beijing, nu toți factorii determinanți ai creșterii viitoare se află sub controlul său.
Legăturile globale încep să se destrame. Un sondaj recent a arătat că 76% dintre americani aveau o opinie nefavorabilă asupra Chinei. Neclaritățile privind originea Covid-19, îngrijorările occidentale cu privire la încălcarea drepturile omului în provincia Xinjiang și legea draconică a securității naționale din Hong Kong au contribuit la imaginea globală tot mai întunecată asupra creșterii Chinei.
Ar putea fi întârziată ascensiunea Chinei?
Există, de asemenea, îndoieli cu privire la fiabilitatea cifrelor oficiale privind creșterea Chinei. Liderii de la Beijing au recunoscut problema. Datele referitoare la PIB sunt „create de om”, a declarat actualul premier Li Keqiang.
Un studiu realizat de economiști la Universitatea chineză din Hong Kong și Universitatea din Chicago a sugerat că între 2010 și 2016, „adevărata” creștere a PIB-ului Chinei a fost cu aproximativ 1,8 puncte procentuale sub ceea ce sugerează datele oficiale. Dacă într-adevăr China se află deja pe o cale mai lentă de creștere, depășirea Americii devine mai dificilă.
Și pentru SUA și pentru China, calea către o creștere mai rapidă constă în extinderea forței de muncă, modernizarea stocului de capital și inovația în tehnologie. Infrastructura și planurile economice ale lui Joe Biden reprezintă o plată în avans de trilioane de dolari în acest sens. Prin așezarea creșterii SUA pe o cale mai rapidă, ascensiunea Chinei ar putea fi întîrziată.