Noua Ordine Mondială! Joe Biden și Donald Trump au schimbat recent mai multe replici dure pe Twitch. Mai precis, avatarurile lor IA. Acest spectacol ciudat, așa cum l-a descris succint Politico, oferă „o privire suprarealistă asupra unui viitor potențial al dezbaterii politice”.
De altfel, la scurt timp după ce dezbaterea a devenit virală, a apărut un deepfake (conținut falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale – înregistrări video sau audio care arată și sună ca și cum ar fi reale) cu Ron DeSantis. În respectivul video trucat, republicanul își anunța sfârșitul campaniei sale. Dar DeSantis nu și-a retras candidatura la alegerile primare republicane pentru a obține nominalizarea, iar inteligența artificială va continua să modeleze narațiunea politică, scrie The Express.
Noua Ordine Mondială!
Doi experți în inteligență artificială au scris recent o lucrare pentru MIT Technology Review, abordând numeroasele moduri în care IA ar putea modela lumea politicii mondiale, cu consecințe devastatoare. Bruce Schneier este unul dintre ei și a avertizat asupra pericolelor legate de IA, spunând că un tsunami generat de inteligența artificială ar putea afecta grav procesul politic din SUA, dar și din alte țări.
Instrumentele AI precum ChatGPT ne oferă „capacitatea de a scrie rapid diferite texte, pe orice subiect, în orice ton, din orice perspectivă”, spune Schneier, care numește inteligența artificială „un instrument potrivit pentru propaganda din era Internetului”.
ChatGPT evoluează în ritm amețitor
Deși ChatGPT a fost introdus abia anul trecut, acesta evoluează în ritm amețitor.
„Nu știm cum vor schimba aceste tehnologii dezinformarea, cât de eficiente vor fi sau ce efecte vor avea, dar suntem pe cale să aflăm”, spune expertul citat de Express.
În SUA, și nu doar aici, 2024 va fi an electoral. După cum subliniază Schneier, „71% dintre oamenii care trăiesc în democrații vor vota la alegerile naționale de acum până la sfârșitul anului viitor”.
Argentina și Polonia în octombrie 2023, Taiwan în ianuarie 2024, India în aprilie, UE și Mexic în iunie, SUA în noiembrie 2024. Mai mult, spune Schneier, multe dintre aceste aleegeri contează pentru oamenii din întreaga lume, în special pentru „liderii răi”.
Țările care „au desfășurat operațiuni de influență pe rețelele sociale în trecut”, notează el, sunt extrem de interesate de aceste alegeri. China, de exemplu, este foarte interesată de alegerile care au loc în Taiwan și India, iar Rusia este foarte interesată de scrutinul din Regatul Unit și din Polonia.
„Toată lumea”, spune expertul, stă cu ochii pe alegerile din Statele Unite”, amintind sintagma „când America strănută, lumea răcește”.
„Dacă te uiți doar la SUA, fiecare scrutin național, începând din 2016, a adus cu sine un alt Influencer”. Mai întâi „a fost doar Rusia, apoi Rusia și China și, mai recent, cele două plus Iran. Pe măsură ce costul influenței străine scade, mai multe țări intră în acțiune”, afirmă Schneier.
Potrivit expertului în tehnologie, instrumente precum ChatGPT, „reduc semnificativ costul instrumentelor tradiționale de propagandă – atât text, cât și imagini – permițând ca această capacitate să fie inclusă bugetul multor mai multe țări”.
Mediul online s-ar putea trezi scufundându-se într-o mare de deepfake
Alți experți în IA tind să îi dea dreptate. Războaiele de mâine nu vor fi câștigate de țările cu cele mai mari rachete și tancuri, ci de țările cu cea mai mare capacitate de a transforma informațiile în armă. Practic, acum ne aflăm în era războiului cibernetic, unde tehnologia va avea un cuvânt greu.
În ceea ce privește interferența electorală din 2024, Schneier se așteaptă la „actorii obișnuiți” – Rusia, China și Iran. Cu toate acestea, adaugă el, ar putea apărea un nou jucător semnificativ: „actorii autohtoni”.
Intrarea actorilor autohtoni într-o arenă ocupată până mai ieri doar de protagoniști naționali este, în cuvintele lui Schneier, „un rezultat direct al acestui cost redus”. Creșterea AI, spune Schneier, face mult mai ușoară producerea de conținut asemănător celui de pe TikTok.
Un baraj constant de explozii de dezinformare de treizeci de secunde ar putea avea un impact devastator asupra minții americanilor, și nu numai, spune el. Acest tip de conținut este incredibil de ușor de realizat, ceea ce înseamnă că mediul online s-ar putea trezi scufundându-se într-o mare de deepfake. Fenomenul a apărut deja pe rețeaua Reddit, în momentul în care un utilizator, cunoscut sub numele de „deepfakes”, a făcut astfel de video-uri trucate, folosindu-se de chipurile unor actori celebri.
„Acești roboți”, avertizează Scheneier, „ar avea o influență neglijabilă dacă sunt pe cont propriu. Dar, replicați în mii sau milioane, ar putea avea o influență uriașă”, adaugă el. Și este doar unul dintre multele scenarii posibile. Ofițerii din Rusia, China, Iran, Coreea de Nord și din alte părți, axați pe ideea interferenței electorale, „au cei mai buni oameni, care se gândesc la alții”, avertizează Schneier.