Dar, pentru a modela viitoarea Ordine Mondială, SUA și Europa trebuie mai întâi să inverseze traiectoria declinului occidental și democratic din Ucraina, subliniază editorialul CNBC.
S-a vorbit mult în ultimele săptămâni despre cine va modela viitoarea Ordine Mondială, după ce președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina, aceasta fiind cea mai sângeroasă invazie din Europa de după 1939.
Concluzia World Government Summit a fost că, dacă Ucraina ar supraviețui ca țară independentă, suverană și democratică, forțele susținute de SUA și Europa vor redeveni mai puternice în fața forțelor ruso-chineze, ale autoritarismului, opresiunii și, cel puțin în cazul lui Putin, ale răului.
Împărțirea lumii în două sfere: una centrată pe Washington, cealaltă pe Beijing
Deși poate părea o veste bună, există un dezavantaj, subliniază CNBC.
„Invazia rusă a Ucrainei și o serie de blocaje legate de COVID în China nu par să aibă prea multe în comun”, scrie Michael Schuman pentru site-ul The Atlantic „Cu toate acestea, ambele evenimente provoacă o schimbare care va duce lumea într-o direcție periculoasă, împărțind-o în două sfere: una centrată pe Washington, cealaltă pe Beijing.”
Discuțiile de la World Government Summit și de la Forumul Energetic Global al Consiliului Atlantic arată un entuziasm redus pentru această viziune a viitorului. Cei din Orientul Mijlociu nu au niciun interes să renunțe la relațiile cu China, principalul partener comercial pentru Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, sau să rupă legăturile cu Rusia, care s-a impus ca o forță majoră, când l-a salvat pe președintele Bashar al-Assad, prin intervenția militară în războiul din Siria.
Dincolo de asta, partenerii SUA din Orientul Mijlociu și-au pierdut încrederea în angajamentul Americii față de conducerea globală sau în competența americană, după retragerea rușinoasă din Afganistan. În plus, au de tras de pe urma administrației Trump, care a aruncat la coș acordul nuclear cu Iranul, iar administrația Biden se mulțumește să spună că urmărește această chestiune, neacordând suficientă atenție agresiunii regionale a Teheranului.
O victorie a lui Putin ar accelera declinul Occidentului ca actor global eficient
Din aceste motive, cei din Orientul Mijlociu privesc la Ucraina cu fascinație, pentru că o victorie ucraineană, cu un Occident puternic și unit în spate, ar obliga o regândire asupra angajamentului și competenței SUA și ar schimba traiectoria declinului influenței și relevanței transatlantice. În schimb, o victorie a lui Putin, chiar cu un cost imens pentru ruși și ucraineni, ar accelera declinul Occidentului ca actor global eficient.
Răspunsul meu la întrebarea despre pregătirea lumii pentru „Noua Ordine Mondială” ar fi un citat din Henry Kissinger. „Nu a existat vreodată o Ordine Mondială cu adevărat „globală””, a scris Kissinger în cartea sa „Ordinea Mondială”. „Ceea ce este considerată azi o Ordine Mondială a fost concepută în Europa de Vest cu aproape patru secole în urmă, la o Conferință de pace, în regiunea germană Westfalia, fără implicarea sau chiar conștientizarea celorlalte continente sau civilizații”, afirma fostul consilier pe probleme de securitate naţională sub doi preşedinţi americani.
Întrebarea nu e ”care va fi Noua Ordine Mondială”
De aceea, întrebarea nu este care va fi Noua Ordine Mondială, ci mai degrabă dacă SUA și aliații săi pot, prin Ucraina, să inverseze erodarea câștigurilor din secolul trecut, ca prim pas către stabilirea unei Ordini Mondiale cu adevărat „globale”.
Primul efort de după Primul Război Mondial, prin Tratatul de la Versailles, a eșuat tragic. În schimb, lumea s-a confruntat cu fascismul european, izolaționismul american, o criză economică globală și milioane de morți din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.
După cel de-al Doilea Război Mondial, SUA și partenerii lor au avut oarecare succes, construind ceea ce a ajuns să fie numită „Ordinea internațională liberală”, prin Planul Marshall și noi instituții precum Națiunile Unite, Banca Mondială și FMI, NATO, Uniunea Europeană.
Al treilea efort a venit în urma triumfului Occidentului după Războiul Rece. Democrațiile europene au fost restabilite, NATO și Uniunea Europeană s-au extins și, pentru o vreme, părea că regulile, practicile și instituțiile dezvoltate în Occident după al Doilea Război Mondial și în perioada Războiului Rece ar putea absorbi și conduce Ordinea internațională. China a profitat și a îmbrățișat acest lucru pentru un timp.
Dar politica externă americană a fost rareori consecventă. Inconsecvențele au crescut, subliniate mai ales de ”leading from behind” – conducerea din spate – a fostului președinte Barack Obama și de „America First” a fostului președinte Donald Trump.
Ambele, în felul lor, au fost o dezertare de la arhitectura stabilită după Al Doilea Război Mondial și de la conducerea globală pe care SUA a îmbrățișat-o.
În Orientul Mijlociu, țări precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care au fost cândva aliații cei mai apropiați ai SUA, acum se țin departe. Dincolo de dezacordurile privind Iranul, eșecul lui Trump de a-și accepta propria înfrângere electorală ridică îndoieli cu privire la durabilitatea sistemului politic american și la consistența politicii externe a SUA.
Dincolo de asta, prietenii SUA din Orientul Mijlociu sunt supărați de caracterizarea făcută de administrația Biden competiției globale emergente, ca fiind una care confruntă democrația cu autoritarismul.
Decizia președintelui Joe Biden de a debloca zilnic un milion de barili de țiței din rezervele strategice a fost o recunoaștere a faptului că partenerii tradiționali producători de petrol ai Americii nu erau pregătiți să o ajute. Decizia a venit la câteva ore după ce OPEC a ignorat apelurile politicienilor occidentali de a pompa petrol mai repede și de a rezista oricărei sugestii de a elimina Rusia din organizație.
Între timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vizitat New Delhi pentru a mulțumi Indiei ca urmare a refuzului său de a se alătura sancțiunilor împotriva Rusiei, abordare împărtășită de Brazilia, Mexic, Israel și Emiratele Arabe Unite. Lavrov a spus: ”Suntem gata să furnizăm Indiei orice bunuri pe care India dorește să le cumpere”.
Pentru a modela viitoarea Ordine Mondială, SUA și Europa trebuie mai întâi să inverseze traiectoria declinului occidental și democratic din Ucraina.