Al 18-lea Congres al Chinei, programat pentru toamna acestui an, marchează începutul unui nou ciclu de lideri ai partidului comunist şi ai guvernului chinez. Circa 70% din actualii membrii de vârf ai instituţiilor politice chineze se aşteaptă să fie înlocuiţi până la finalul procesului de tranziţiei de la începutul lui 2013, inclusiv preşedintele Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao. Xi Jinping şi Li Keqiang, care vor prelua cel mai probabil funcţiile acestora, sunt singurii membrii din Biroul Permanent al Partidului Comunist Chinez care se aşteaptă să îşi păstreze fotoliile.
Înainte să fie îndepărtat din poziţia de secretar de partid al municipiului Chongqing şi din cea de membru al Biroului Politic, Bo Xilai a atras atenţia asupra Chinei prin eforturile anticorupţie şi al său „model Chongqing“, care sprijinea dominaţia statului în economie. Reuters notează faptul că oficialii Republicii Populare Chineze numesc acum îndepărtarea lui Bo drept un „caz izolat“ şi se concentrează pe unitatea partidului.
Structura de conducere
Sistemul politic chinez este divizat în trei mari instituţii: guvernul, Partidul Comunist Chinez şi armata. Guvernul şi armata sunt subordonate Partidului Comunist Chinez, care stabileşte agenda politică naţională. Partidul este organizat în trei corpuri majore: Comitetul Central, Biroul Politic şi Biroul Permanent. Cea mai mare autoritate o are Biroul Permanent.
Schimbarea liderilor în China nu este un proces uniform, şi data la care o poziţie este eliberată şi preluată de altcineva depinde de instituţie, nivel şi funcţie. În trecut, numirile în poziţiile de lideri ai Comitetului Central, Biroului Politic şi Biroului Permanent erau făcute la congresul partidului din toamnă. Partidul ar putea numi poziţiile guvernamentale din cadrul Consiliului de Stat, precum cele de miniştri sau viceminiştri, la congresul din Martie 2013.
O serie de lideri naţionali şi de la nivel provincial vor fi înlocuiţi deoarece au atins sau urmează să ajungă la vârsta pensionării de 68 de ani. Aici intră cel puţin 14 din cei 25 de membrii ai Biroului Politic şi circa 60% din cei 370 de membrii cu drepturi depline al Comitetului Central.
Consiliul de Stat şi poziţiile centrale guvernamentale
Pe baza practicilor din trecut, poziţiile cheie ale Consiliului de Stat şi ale birourilor sale vor suferi modificări din cauza pensionării şi a promovărilor. Aceste posturi ar putea să includă poziţiile de premier, vicepremieri, cancelari de stat şi mulţi dintre conducătorii celor 27 de ministere şi comisii ale Consiliului de Stat. Regulamentele guvernului arată că miniştri ar trebui să intre la pensie la vârsta de 65 de ani, în timp ce oficialii din nivelele inferioare intră la pensionare la 60 de ani.
Liderii locali şi provinciali
Mulţi dintre secretarii de partid şi guvernatorii celor 31 de provincii chineze, regiuni autonome şi municipalităţi administrate central vor fi cel mai probabil înlocuiţi.
Conform regulamentului Partidului Comunist Chinez, toate cele patru nivele ale partidului – aflate sub nivelul naţional (provinciale, municipale, judeţene şi orăşeneşti) vor trece prin schimbări majore la nivel de lideri până în iunie 2012. Acest proces presupune selectarea unor noi oficiali dintr-un bazin de 30 de milioane de cadre de partid şi numirea lor în poziţii la nivelul celor 31 de provincii, 361 de oraşe, 2.811 judeţe şi 34.171 de comune din China.
Aceste modificări preced congresul partidului pentru a permite noilor oficiali să „aleagă“ poziţiile superioare de conducere.
Vedeţi mai jos cum se împart organismele de conducere ale Partidului Comunist Chinez
SURSA: US-China Business Council