Premierul maghiar Viktor Orban a declarat că ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă.
Maghiarii anunță ce se va întâmpla cu vechea ordine mondială. Viktor Orban știe ce va urma
Premierul ungar Viktor Orban a afirmat joi că anul 2024 ar putea marca încheierea unei perioade dificile pentru civilizația occidentală, o perioadă caracterizată de hegemonia liberal-progresistă, sugerând că aceasta ar putea fi înlocuită cu o paradigmă suveranistă. Orban și-a exprimat aceste idei în discursul său de deschidere la reuniunea Conferinței Acțiunii Politice Conservatoare de la Budapesta, care a adunat conservatori americani și aliații lor, conform transmisiilor MTI.
Potrivit lui Orban, ordinea mondială liberal-progresistă a fost un eșec, aducând doar conflicte, discordie, declin economic și dezordine. El a criticat adepții acestei ordini pentru că și-au urmărit propriile idealuri în loc să reprezinte interesele poporului și pentru că au împărțit lumea între democrații și autocrații, considerând că rolul lor este să inițieze o cruciadă împotriva autocrațiilor.
„Susţinătorii acestei lumi vechi se află în continuare la frâie la Bruxelles şi, deşi nu este treaba mea să intervin în politica americană, mă tem că tot ei sunt şi la Washington”, a avertizat el.
Premierul maghiar a mai pus că anul acesta vom face tot ce ne stă în putinţă să-i înlăturăm.
„Să vină, în sfârşit, epoca suveraniştilor, să revenim pe drumul paşnic şi sigur care a făcut măreţ Occidentul”, a conchis Orban.
Agnes Callamard vorbește despre o nouă ordine mondială
Și secretara generală a Amnesty International, Agnes Callamard, a vorbit, joi, despre o nouă ordine mondială în lume. Ea susține că actualul sistem ar fi „în pragul distrugerii”, în contextul tensiunilor internaționale.
Cu prilejul publicării raportului anual al organizaţiei privind situaţia drepturilor omului în lume, Agnes Callamard a criticat conflictele din toată lumea, din Orientul Mijlociu până în Ucraina.
„Toate lucrurile la care am asistat în ultimele 12 luni arată că sistemul internaţional este în pragul distrugerii”, a susținut ea.
Callamard susține că SUA au protejat autorităţile israeliene de „orice examinare minuţioasă a multiplelor încălcări ale drepturilor omului comise în Gaza”.
„Utilizându-şi dreptul de veto împotriva unui indispensabil armistiţiu, au golit de sens Consiliul de Securitate al ONU”, acuză secretara generală a Amnesty International.
De asemenea, a lansat un apel la „revitalizarea instituţiilor internaţionale”. Secretara generală a Amnesty International cere o reformă „foarte urgentă a Consiliului de Securitate al ONU şi a dreptului său de veto”.
Astfel, susține ea, aceasta nu va putea fi folosită „în situaţii de încălcare masivă a drepturilor omului”.
Printre altele, raportul condamnă „crimele monstruoase ale Hamas din 7 octombrie” 2023. Este criticată și „lansarea de către Israel a unei campanii de represalii care s-a transformat într-o expediţie punitivă împotriva întregii populaţii”.
La 200 de zile de la debutul acestui conflict cu repercusiuni globale, responsabila Amnesty International ridică un semn de întrebare cu privire la rolul instituţiilor internaţionale. Ele „ar fi trebuit să ia măsuri, dar au dezamăgit”, susține ea.