Vladimir Putin este la un pas să dea o lovitură uriaşă la nivel internaţional!
Arabia Saudită şi Argentina sunt interesate de grupul BRICS, din care face parte şi Rusia
Este vorba despre grupul ţărilor BRICS, din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. Două noi ţări ar fi interesate să se alăture acestui grup. Este vorba despre Arabia Saudită şi Argentina.
Anunţul a fost făcut joi, 26 mai, de către Serghei Lavrov. Ministrul rus de Externe a declarat, în cadrul unui interviu pentru RT Arabic, că Arabia Saudită şi Argentina manifestă interes faţă de activităţile BRICS.
„Prietenii noștri saudiți și Argentina își arată interesul. Argentina a declarat prin ministrul său de externe, Santiago Cafiero, că dorește să devină membru cu drepturi depline al BRICS”, a precizat, joi, Serghei Lavrov.
Ar fi o lovitură grea dată Statelor Unite, având în vedere că SUA şi Arabia Saudită au o relaţie comercială foarte puternică.
Format de deschidere la summit-ul BRICS, la care vor participa mai multe ţări în curs de dezvoltare
Mai mult, şeful diplomaţiei de la Moscova a anunţat că la viitorul summit al statelor BRICS, care este acum în curs de pregătire, vor participa şi mai mult de zece state în curs de dezvoltare, într-un format de deschidere.
„În cadrul acestuia (al summit-ului BRICS – n.red.), va fi creat un format de deschidere, la care vor participa o duzină întreagă de state în curs de dezvoltare”, a indicat Serghei Lavrov.
Ţările din lumea arabă, interesate de parteneriate cu OCS
Ministrul rus de Externe a mai vorbit şi despre stabilirea unor parteneriate cu OCS (Organizația de Cooperare de la Shanghai), de care ar fi interesate multe ţări din lumea arabă, subliniind că astfel de parteneriate nu sunt îndreptate împotriva nimănui.
„Acestea sunt procese de construire a unor alianțe constructive și pozitive, non-antagoniste, care nu sunt îndreptate împotriva nimănui”, a precizat şeful diplomaţiei ruse.
Organizația pentru Cooperare de la Shanghai este o organizație din care fac parte Rusia, China și patru foste republici sovietice din Asia Centrală: Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kârgâzstan, potrivit Wikipedia.
Obiectivul acestei structuri este amplificarea cooperării diplomatice, militare și economice dintre statele membre. OSC a fost fondată în anul 2001, cu scopul declarat pentru a lupta împotriva terorismului și a separatismului, dar este deseori considerată a fi de fapt un mijloc de a contracara influența americană în Asia Centrală, regiune strategică bogată în hidrocarburi.