Zilele acestea are loc, la București, un eveniment de o importanță specială. Cele 12 țări membre ale Inițiativei Celor 3 Mări s-au întâlnit în cel de-al treilea summit. Întărirea Uniunii Europene, în contextul în care organizația este contestată din ce în ce mai mult din interior, precum și chestiunea resurselor naturale, în contextul descoperirilor făcute în Marea Neagră și a neînțelegerilor între actualul guvern și companiile care ar urma să opereze resursele, au fost două dintre problemele speciale de pe agendă.
Toți șefii de state prezenți la eveniment, inclusiv președintele Poloniei, țară al cărei premier are un discurs accentuat anti-european, au spus că doresc ca țările lor să aibă o prezență economică mai important, însă în cadrul Uniunii Europene.
Într-un mesaj transmis preșdintelui Iohannis, în calitatea sa de gazdă a summit-ului, Donald Trump, președintl Statelor Unite al Americii, a insistat asupra ezvoltării schimburilor în sectorul energiei.
Chiar zilele acestea, în România există o discuție aprinsă privind legea care va reglementa modul în care se vor extrage gazelle naturale descoperite în Marea Neagră. Este o miză uriașă, care echivalează cu aproape 30% din tot ce produce România în acest moment, în domeniul gazelor naturale.
PSD a construit o lege care se bazează pe supreimpozitarea profiturilor firmelor care vor extrage gazele, fapt care a iritat companiile. În Marea Neagră vor opera companii mari din Austria (și eaa membră a inițiativei celor trei mări), Statel Unite și Rusia.
Recent preşedintele PSD a declarat că nu va fi schimbat fondul legii offshore, respectiv taxele care trebuie plătite statului român şi cota de 50% din gazele extrase din Marea Neagră, „chiar dacă Iohannis îşi doreşte altceva”.
La începutul lunii august, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră. Şeful statului a susţinut că un astfel subiect este unul de interes maxim pentru România, iar o asemenea lege trebuie să asigure un echilibru şi o echitate în ceea ce priveşte beneficiile atât pentru statul român, cât şi pentru investitori. Iohannis a criticat lipsa de predictibilitate şi stabilitate a Legii offshore, în forma trimisă spre promulgare.A început summitul Iniţiativa celor Trei Mări/ Iohannis, în deschidere: România are potentialul de a fi o platformă energetică regională.
“…Pentru Statele Unite, interconectivitatea regională capătă astfel, pe lângă relevanţa implicării în Europa pe dimensiunea de securitate, tot mai bine conturată în ultimii ani, şi o semnificaţie aparte, economică. România este un stat adânc ancorat în cultura europeană şi un puternic susţinător al proiectului european, care în acelaşi timp a construit un parteneriat strategic puternic şi diversificat cu Statele Unite ale Americii. Suntem deci extrem de interesaţi să menţinem o relaţie transatlantică operaţională şi robustă, vitală pentru sistemul de valori al civilizaţiei occidentale. Iniţiativa celor Trei Mări este o expresie a acestei abordări strategice a României, fiind o contribuţie regională la consolidarea parteneriatului transatlantic”, a declarat Klaus Iohannis, la începutul Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări, citat de Mediafax.
Mesajul către Statele Unite vine în contextul în care la Bucureşti se va afla marţi Secretarul pentru Energie al SUA, Rick Perry. Totodată, la discuţiile din cadrul Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări şi-au anunţat prezenţa reprezentanţii companiei Exxon Mobile.
Aceştia au un interes direct în România, în ceea ce priveşte extracţia de gaze din Marea Neagră. De altfel, reprezentanţii Exxon Mobil, alături de cei de la OMV, au avut, la începutul lunii septembrie, discuţii cu Liviu Dragnea despre legea offshore, care prevede tocmai extracţia de gaze şi beneficiile statului şi al companiilor. Ulterior, Dragnea a afirmat că reprezentanţii companiilor străine i-au spus că vor vedea forma finală a legii offshore şi apoi vor lua o decizie dacă vor continua investiţiile.
La rândul său,în mesajul transmis lui Iohannis și citit și la summit, s-a referit la importanța dezvoltării relațiilor în domeniul energiei.
O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcţia de infrastructură pentru gazoducte. Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, ţara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale”, spune Donald Trump în mesajul său.
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.