Deși există schimbări inevitabile în clasamentul celor mai bogate țări, putem să ne uităm la cele mai recente date și să identificăm câteva dintre țările cu cele mai mari economii și bogății.
Fiecare țară de pe această listă, prin producție, piețele libere sau statutul de paradis fiscal, și-a asigurat locul în acest clasament ca una dintre cele mai bogate țări din lume.
Indicatorii economici stabilesc situația financiară a fiecărei țări
Diferiți indicatori economici stabilesc situația financiară a fiecărei țări: Produsul Intern Brut (PIB), PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPA) și Venitul național brut (VNB).
Site-ul Worldwildschooling a întocmit o listă cu cele mai bogate țări din lume, pe baza datelor VNB ale Băncii Mondiale.
VNB înseamnă Venitul Național Brut, adică suma totală de bani câștigată de oamenii și întreprinderile unei națiuni.
Singapore
Cea mai prosperă țară din lume este Singapore. Potrivit Băncii Mondiale, un factor principal care contribuie la bogăția țării este locația strategică. Aceasta a făcut din națiune un centru pentru comerțul internațional. Unele dintre cele mai importante exporturi ale națiunii includ produse chimice, electrice și servicii. VNB pe cap de locuitor: 64.010 US. PIB total: 497,35 miliarde USD
În plus, Singapore este considerat unul dintre cele mai bune centre de afaceri din lume.
Qatar
Oficial Qatar este a doua cea mai prosperă țară din lume. Este o țară bogată din Orientul Mijlociu, cunoscută pentru arhitectură, istorie și hoteluri luxoase. În 2022, Banca Mondială a evaluat VNB pe cap de locuitor la 62.310 USD, cu un PIB total de 235,50 miliarde USD
În primul rând, națiunea din Orientul Mijlociu este bogată în petrol și gaze naturale. Qatarul deține peste 15% din rezervele de gaze ale lumii. Fără TVA sau impozit pe proprietate, Qatar este un magnet în rândul investitorilor și antreprenorilor.
Bermuda
Când oamenii se gândesc la Bermuda, își imaginează plaje cu nisip alb, cer însorit și stațiuni de vacanță de 5 stele. Dar acest teritoriu insular este în prezent a treia cea mai prosperă țară din lume.
Mulți factori, inclusiv puterea multi-industrială și turismul, ajută la transformarea sa într-o națiune atât de bogată.
Potrivit Guvernului din Bermuda, doar turismul a adus peste 800 de milioane de dolari în 2022. Cu sectoare financiare, contabile și juridice stabile, Bermuda este, de asemenea, un centru al afacerilor internaționale.
Norvegia
Pe locul al patrulea se află Norvegia, o țară frumoasă, îndrăgită pentru peisajele naturale, arhitectura captivantă și bucătăria delicioasă. Fiind una dintre cele mai bogate țări din lume, este și o națiune care oferă rezidenților și vizitatorilor nenumărate oportunități.
VNB pe cap de locuitor este de 83.880 USD, iar PIB-ul total este de 546,77 miliarde USD
Bogăția Norvegiei se datorează în principal rezervelor vaste de petrol de pe coasta sa.
Pe lângă rezervele de petrol și gaze naturale ale țării, companiile norvegiene conduc lumea în mai multe domenii, inclusiv transportul în apele arctice, producția de petrol și pescuitul durabil.
Irlanda
Republica Irlanda, o mică națiune insulară din Europa, este în prezent a cincea cea mai bogată națiune din lume, evaluată la 98.650 de dolari. Republica Irlanda ocupă cea mai mare parte a insulei Irlanda, care se află în largul coastei Angliei și Țării Galilor.
Este cunoscută pentru peisajele sale magnifice, moștenirea bogată, oamenii prietenoși și orașele fermecătoare. Republica Irlanda excelează în sectoarele tehnologice și farmaceutice. În plus, ratele scăzute ale impozitului pe venitul corporativ din țară oferă companiilor internaționale un stimulent mai mare pentru a înregistra profituri mari la filialele lor irlandeze.
Luxemburg
Luxemburg este o altă țară mică, dar cu un cuvânt greu în industria financiară mondială.
Din punct de vedere financiar, Luxemburg este a șasea cea mai bogată țară din lume. Potrivit Băncii Mondiale, valoarea actuală a națiunii este de 98.490 USD.
Luxemburg este o țară bogată deoarece este un hub global pentru băncile private și unul dintre cele mai importante centre de management al investițiilor din Europa.
Elveţia
Încă din secolul al XIX-lea, PIB-ul Elveției a plasat Elveția printre cele mai bogate țări din lume.
VNB pe cap de locuitor: 90.600 USD, iar PIB-ul total este de 905,68 miliarde USD.
Costul mai ridicat al vieții poate părea prohibitiv pentru mulți, dar ratele generoase ale impozitelor au contribuit la atragerea investițiilor străine din alte părți ale lumii.
Un factor-cheie care contribuie la bogăția Elveției este piața de export puternică și variată. Țara este renumită pentru exportul de pietre prețioase, mașini, produse farmaceutice și produse chimice. Sistemul bancar a jucat un rol semnificativ în economia elvețiană. În 2022, industria bancară din Elveția a raportat profituri de 6,5 miliarde de franci elvețieni (7,3 milioane de dolari).
Brunei Darussalam
Brunei Darussalam este o mică națiune asiatică situată în partea de nord a insulei Borneo. Este a opta țară cea mai bogată din lume. Începând cu 2023, VNB-ul din Brunei este de 87.550 USD.
Aproape toată bogăția sa se sprijină pe zăcămintele de petrol și gaze naturale ale națiunii. Pe lângă petrol și gaze, Brunei este cunoscut pentru pădurea tropicală biodiversă, plajele tropicale și moștenirea culturală.
Emiratele Arabe Unite
Emiratele Arabe Unite sunt renumite pentru multe lucruri, inclusiv pentru luxul pe care îl oferă la orice pas, dar și pentru moschei și insulele artificiale.
Cu doar 70 de ani în urmă, Emiratele Arabe Unite erau o țară deșertică, relativ săracă. Totul s-a schimbat când petrolul comercial a fost descoperit în 1958. De atunci, țara a fost un exportator gigantic de petrol. În 2022, Emiratele Arabe Unite au exportat petrol în valoare de 105 miliarde de dolari. Banii din petrol au permis țării să construiască o infrastructură mai bună. În 2023, VNB a fost de 83.750 USD.
Statele Unite
Statele Unite sunt o țară bogată, cu o economie mare, diversă. Motorul economic este impulsionat de resurse naturale, cum ar fi petrolul și gazele, și industriile foarte dezvoltate precum biotehnologia, inginerie și tehnologia computerelor.
SUA se bucură de un nivel relativ de stabilitate politică, în comparație cu alte părți ale lumii, ceea ce îi permite să mențină ordinea internă, sprijinind în același timp investițiile internaționale cu politici durabile.
VNB pe cap de locuitor este 70.930 USD, cu un PIB total de 26,94 trilioane USD.