Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță noi condiții de călătorie ale minorilor în străinătate, în contextul aderării României la Spațiul Schengen. Acestea sunt valabile începând cu 31 martie, iar părinții care cu copii minori trebuie să știe ce este obligatoriu să facă atunci când călătoresc în afara țării.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) oferă mai multe explicații despre condițiile de călătorie ale minorilor în străinătate, în contextul aderării României la Spațiul Schengen.
Noi condiții de călătorie în străinătate, după aderarea la Schengen
Potrivit autorităților, acestea vor fi valabile începând cu 31 martie 2024.
„Din 31 martie 2024, cetățenii români care călătoresc cu avionul în Spațiul Schengen, nu mai trec prin controlul de frontieră. În ceea ce privește minorii, aceștia vor călători cu aceleași documente ca și până în prezent”, a informat MAI.
Autoritățile au oferit mai multe informații. Dacă un minor călătorește cu ambii părinți, are nevoie doar de un document de călătorie valabil, pașaport sau carde identitate.
Dacă minorul călătorește însoțit de un singur părinte, este nevoie de:
- documentul de călătorie valabil;
- declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia în legătură cu călătorie în străinătate.
Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, este nevoie de;
- document de călătorie valabil;
- declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei în străinătate.
Dacă minorul se deplasează la studii, concursuri sau pentru tratament medical, are nevoie de:
- dovada scopului declarat al călătoriei;
- o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de o declarație autentificată a ambilor părinți, din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
Declarațiile autentificate se obțin în țară, de la notarul public, iar în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.
Atunci când se deplasează al domiciliu, respectiv reședință, minorul trebuie să prezintă doar documentul de călătorie și dovada faptului că se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, indiferent dacă este singur sau însoțit.
În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei
În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei. Polițiștii de frontieră pot efectua verificări aleatorii pentru a constata dacă cetățenii români minori îndeplinesc condițiile de ieșire din România către state Schengen.
„Important! Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentanții legali, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta putând fi consultat electronic de către polițistul de frontieră.
Atenție! Dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul”, a informat MAI.
Pentru deplasările cu minori români către state non-Schengen, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la ghișeele Poliției de Frontieră.