Codul Rutier 2024. Ce se întâmplă cu șoferii prinși băuți la volan

Potrivit noii reglementări apărute în Codul Rutier, șoferii prinși sub influența băuturilor alcoolice vor putea solicita retestarea cu aparatul etilotest în anumite condiții. De asemenea, polițistul va fi obligat să efectueze testarea șoferilor dacă observă în mașină recipiente care pot conține alcool sau dacă șoferul are antecedente.

Conform reprezentanților IGPR, una dintre modificările aduse este stabilirea unor situații obiective în care polițistul este obligat să efectueze testarea șoferilor, și anume: dacă în vehicul se observă recipiente ce pot conține băuturi alcoolice, care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, și dacă șoferul a comis în mod repetat în ultimii 3 ani contravenția prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a) sau a fost condamnat pentru cel puțin una dintre infracțiunile prevăzute la art. 336, art. 3361, art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracțiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, sau infracțiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

O altă noutate privind testarea șoferilor este posibilitatea ca persoana testată să solicite polițistului rutier o a doua testare după 15 minute, dar nu mai târziu de 20 de minute de la primul test, în cazul în care concentrația de alcool în aerul expirat a fost de până la 0,10 mg/L alcool pur. Valoare juridică va avea rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

„Instituirea măsurii retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice în cazul persoanelor care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea verificării consumului de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive”, este o altă prevedere prezentată sâmbătă de Alexandru Popa, din cadrul Direcției Rutiere.

Va fi făcută o evaluare medicală a șoferului

În plus, restituirea permisului de conducere reținut pentru infracțiunile prevăzute la art. 336, art. 3361 sau art. 337 din Codul Penal va fi condiționată de realizarea unei evaluări medicale prealabile de către titular, pentru a preveni repetabilitatea conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efecte psihoactive.

Totodată, a fost reglementată posibilitatea de imobilizare a vehiculului în cazul în care un conducător auto refuză sau nu poate să se supună testării pentru stabilirea prezenței alcoolului sau a substanțelor psihoactive în organism, și dacă nu există o altă persoană disponibilă pe loc să preia conducerea vehiculului.

amenda
SURSA FOTO: Dreamstime

Noua legislație permite ca determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organism să fie realizată în laboratoarele de specialitate ale IGPR acreditate sau în unitățile sanitare publice acreditate și autorizate.

Conducătorii de biciclete și trotinete electrice vor fi obligați să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul de a se supune testării va constitui contravenție și va fi sancționat.

Se introduc criterii cu privire la stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:

  • situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  • săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
  • stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de
  • substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice.