Noua regulă pentru concediile de risc maternal. Este decizia pe care o așteptau multe femei din România

oameni, femei

SURSA FOTO: Dreamstime

Decizie cu privire la concediile de risc maternal. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a stabilit că au fost aplicate în mod discriminatoriu prevederile OUG nr. 158/2005 şi OUG nr. 96/2003, în cazul femeilor angajate în profesii liberale cu privire la acordarea concediului de risc maternal.

Decizie cu privire la concediile de risc maternal. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a stabilit că deciziile Casei de Asigurări de Sănătate Cluj sunt aplicate în mod discriminatoriu. Este vorba despre prevederile OUG nr. 158/2005 şi OUG nr. 96/2003, în cazul femeilor angajate în profesii liberale, precum avocații, cu privire la acordarea concediului de risc maternal.

CNCD a dat un verdict privind concediile de risc maternal

În acest context, consiliul a acordat un avertisment contravenţional Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.

„Aplicarea în mod discriminatoriu a prevederilor OUG nr. 158/2005 şi OUG nr. 96/2003 – femeilor angajate în profesii liberale (avocat) cu privire la acordarea concediului de risc maternal constituie faptă de discriminare săvârşită de Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, potrivit art. 2 alin. (1) şi art. 7 lit. (c) din OG 137/2000 republicată. Consiliul a aplicat sancţiunea avertismentului contravenţional Casei de Asigurări de Sănătate Cluj”, a transmis consiliul într-un comunicat.

De asemenea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cere interpretarea unitară a prevederilor legale în acest caz.

„Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării recomandă şi solicită ca în termen de 3 luni de la comunicarea acestei hotărâri Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să facă propunere prin Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii de interpretare unitară a prevederilor legale naţionale în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene care are prioritate faţă de cea naţională, în sensul recunoaşterii dreptului la acordarea concediului de risc maternal şi femeilor care lucrează în profesii liberale”, a mai informat consiliul.

Hotărârea a fost adoptată cu votul unanim al celor prezenţi.

CNCD SURSĂ FOTO: Site CNCD

Concediul pentru creșterea copilului a fost unul dintre aspectele evaluate de OCDE

Amintim că Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a evaluat anterior concediul pentru creșterea copilului. Organizația a sugerat că o scurtare a acestuia ar putea aduce beneficii României.

Simona Bucura-Oprescu a oferit câteva lămuriri pentru mame în această situație și a subliniat că perioada pentru creșterea copilului rămâne neschimbată, lăsând la latitudinea lor decizia dacă doresc să se întoarcă sau nu la muncă mai devreme.

„Opinia mea, și ca ministru, și ca femeie, este faptul că este important ca această perioadă să rămână așa și că această perioadă și opțiunea pentru această perioadă să fie a mamei, dacă rămâne cu copilul până la vârsta de doi ani sau dacă se întoarce mai devreme”, a spus Simona Bucura-Oprescu.