Noua schimbare la pensii. Este decizia mult așteptată de pensionari

pensionar, pensie, pensii

SURSA FOTO: Pexels

Se schimbă Legea Pensiilor. O nouă inițiativă legislativă propusă în Senat vizează modificarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, fiind menită să corecteze o nedreptate față ce cei care muncesc în condiții speciale.

Nedreptate față de cei care muncesc în condiții speciale

Se schimbă legea pensiilor. Această propunere se adresează lucrătorilor din sectoare precum mineritul, centralele nucleare, termocentralele pe cărbune, turnătoriile, producția de oțel și mașini, industria grea și alte domenii similare, care au desfășurat activități în condiții dificile de muncă pe parcursul carierei lor profesionale.

În expunerea de motive a proiectului legislativ, se evidențiază că angajații din industriile de producție care activează în medii de lucru dificile sau speciale se confruntă cu condiții de muncă care le afectează sănătatea și durata de viață.

„De-a lungul timpului, angajaţilor din zona de producţie asociată activităţilor desfăşurate în condiţii deosebite sau speciale de muncă le-au fost recunoscute condiţiile dificile de muncă.

Fără însă a li se fi normalizat între timp aceste condiţii, în noua lege a pensiilor cu intrare în vigoare la 1 septembrie 2024, acestor angajaţi le-au fost luate beneficiile corespunzătoare mediului greu în care lucrează şi banii în plus la pensie, după o viaţă desfăşurată zi de zi în condiţii anormale de muncă, dar şi anii pe care îi primeau ca reducere a vârstei de pensionare în baza faptului ca speranţa acestora de viaţă este, statistic, mai mică”, se arată în document.

Un exemplu relevant este Complexul Energetic Oltenia, unde în anul 2020 angajații au înregistrat un total de 103.064 de zile de incapacitate temporară de muncă din cauza afecțiunilor asociate profesiei.

„Dacă folosim chiar şi un singur angajator ca studiu de caz, în cifre, 103.064 de zile de incapacitate de muncă din cauza unor boli în legătură cu profesia ale angajaţilor a înregistrat CE Oltenia în anul 2020 (raport medical Medserv Min). Doar un singur angajator a înregistrat 11.109 zile de incapacitate de muncă doar din cauza traumatismelor, 37.854 de zile din cauza aparatului osteo-articular, doar într-un an.

Medicii au consemnat că angajaţii CE Oltenia sunt bolnavi «din cauza microclimatului nefavorabil în condițiile mediului extern din cadrul unităţilor miniere de suprafaţă, sarcinile de muncă şi riscurile la locul de muncă»”, au explicat parlamentarii USR.

Angajații expuși la radiații au un risc crescut de boli oncologice

Angajații expuși la radiații prezintă un risc sporit de îmbolnăvire cu afecțiuni oncologice.

„Orice doză de radiaţii ionizante poate creşte riscul de a dezvolta cancer pe parcursul vieţii. Expunerea la radon creşte riscul de cancer pulmonar. Riscul suplimentar de expunere este proporţional cu concentraţia de radon din aerul respirat şi cu durata expunerii la radon. Cele mai sensibile ţesuturi la acţiunea radiaţiilor nucleare sunt ţesutul ovarian, ţesutul testicular, măduva osoasă şi ochiul”, mai arată expunerea de motive, care adaugă că înăsprirea drastică a condiţiilor de pensionare nu are niciun argument valid.

Propuneri de modificare a Legii Pensiilor

Se schimbă legea pensiilor. Parlamentarii USR Oana Ţoiu, Radu Miruţă și Irineu Darău propun menținerea condițiilor actuale de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 pentru muncitorii care au lucrat în medii de muncă dificile de-a lungul vieții lor profesionale.

Printre modificările propuse se numără menținerea asimilării perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001 ca stagiu de cotizare în condiții speciale de muncă pentru angajații care au activat în unitățile de producție a energiei electrice în termocentrale pe bază de cărbune și în unitățile de extracție a cărbunelui.

Oana Țoiu; Sursă: Facebook, Oana Țoiu

De asemenea, inițiativa propune ca aceste persoane să continue să primească un punct suplimentar pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în aceste condiții, astfel corectând discrepanțele dintre pensionarii aflați în plată și viitorii pensionari. O altă modificare propusă vizează menținerea stagiului de cotizare în condiții speciale la cel puțin 15 ani pentru zona I de expunere la radiații și cel puțin 17 ani pentru zona a II-a de expunere la radiații, în opoziție cu noua lege care prevede 22 de ani, respectiv 25 de ani.

Inițiativa legislativă prezentată Senatului subliniază importanța recunoașterii și menținerii beneficiilor pentru muncitorii care au lucrat în condiții deosebite de muncă. Parlamentarii USR insistă că reducerea beneficiilor acestor salariați reprezintă o nedreptate care trebuie corectată, propunând modificări esențiale pentru a păstra drepturile și condițiile actuale de pensionare pentru aceste categorii de lucrători.