Măsurile fiscale se află printre prioritățile Senatului și Camerei Deputaților în cea de-a doua sesiune parlamentară ordinară a anului. Ce alte priorități mai sunt?
Ce priorități au deputații și senatorii: Noua sesiune parlamentară
Măsurile fiscale sunt doar unele dintre prioritățile Senatului și Camerei Deputaților. Luni, 4 septembrie, a început cea de-a doua sesiune parlamentară ordinară a anului.
De la ora 16:00 vor exista două ședințe de plen separate pentru Senat și Camera Deputaților.
La ora 09:00 va avea loc o ședință a Birourilor permanente din Senat în vechea componență. Ulterior, la ora 13:30, va avea loc ședința o ședință a Birourilor permanente din Camera Deputaților, tot în vechea componenţă.
Membrii Biroului permanent sunt aleși în prima zi a sesiunii parlamentare în plenul fiecărei Camere. Vorbim aici de vicepreședinți, secretari și chestori.
În ceea ce privește președintele Camerei, el este ales la începutul mandatului parlamentar.
În Camera Deputaților, președintele interimar este Alfred Simonis (PSD), în timp ce președintele Senatului este Nicolae Ciucă (președintele PNL).
Cum se face alegerea conducerilor Camerelor
Selecția liderilor pentru ambele camere se bazează pe recomandările grupurilor parlamentare, ținând cont de punctele forte ale acestora, care corespund componenței politice a Camerei Deputaților și Senatului.
Acest proces implică negocieri între liderii de grup. Listele complete ale candidaților nominalizați pentru Birourile Permanente sunt supuse votului în Camera Deputaților și, respectiv, în Senat.
Aprobarea se acordă prin vot deschis, majoritatea deputaților sau senatorilor prezenți susținând candidații.
În cele din urmă, birourile permanente nou formate se vor reuni pentru a stabili agenda și planul de lucru pentru săptămâna următoare.
Prioritățile sesiunii parlamentare
În cea de-a doua sesiune parlamentară ordinară a anului, prioritățile Senatului și ale Camerei Deputaților sunt:
- Legea pensiilor speciale
- Legea pensiilor
- Legea salarizării
Legea pensiilor speciale trebuie să fie în concordanță cu decizia Curții Constituționale a României (CCR). Ultimele două legi mai sus prezentate sunt două jaloane importante din PNRR. Fără ele, România nu poate primi bani europeni.
În plus, se anticipează pachetul de măsuri fiscale, aflat în prezent în deliberare în cadrul coaliției de guvernare. Premierul Marcel Ciolacu și-a declarat intenția de a-și asuma personal răspunderea pentru acesta în fața Parlamentului.
Mai mult, Marcel Ciolacu a precizat că social-democrații pregătesc diverse propuneri legislative pe care le vor prezenta în Parlament. Aceste inițiative cuprind sancțiuni precum:
- confiscarea autovehiculelor pentru persoanele prinse conducând sub influența alcoolului sau a drogurilor,
- măsuri de eliminare a jocurilor de noroc din cadrul localităților.