Strategia fiscal-bugetară 2024-2026, publicată de Ministerul Finanțelor

În Strategia fiscal-bugetară, companiile cu o cifră de afaceri ce depășește 50 de milioane de euro vor fi supuse unui impozit minim de 1% pe cifra de afaceri, în situația în care impozitul pe profit calculat este inferior acestui prag.

În plus, operatorii din sectoarele petrol și gaze naturale cu afaceri peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit suplimentar de 0,5% din veniturile totale ajustate cu venituri neimpozabile, investiții și amortizări.

De asemenea, instituțiile de credit vor fi supuse unui impozit suplimentar, calculat prin aplicarea unei cote de impozitare de 2% în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025, și de 1% începând cu 1 ianuarie 2026. Cifra de afaceri include venituri din dobânzi, dividende, taxe și comisioane, precum și alte categorii de venituri. Aceste măsuri sunt parte din eforturile de consolidare a veniturilor bugetare și de asigurare a echității fiscale în sectoarele menționate.

Pentru microîntreprinderi, Strategia fiscal-bugetară prevede instituirea a două cote de impozitare pe veniturile acestora începând cu anul viitor. Astfel, o cotă de 1% se aplică microîntreprinderilor cu venituri sub 60.000 de euro.

O cotă de 3% se aplică celor cu venituri care depășesc această sumă sau care desfășoară activități în domenii precum editare produse software, facilități de cazare, restaurante, catering pentru evenimente, baruri, activități juridice, activități de asistență medicală generală sau specializată și stomatologie.

Facilități fiscale pentru persoanele fizice

Strategia fiscal-bugetară prevede facilități fiscale pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor prin activități de creare de programe pentru calculator. Aceste persoane vor fi scutite de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate în baza unui singur contract individual de muncă și pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei, inclusiv.

De asemenea, aceste persoane fizice pot opta pentru plata contribuției datorate la fondul de pensii administrat privat. Aplicarea acestor facilități fiscale este limitată până la data de 31 decembrie 2028.

În sectorul construcțiilor, precum și în sectorul agricol și în industria alimentară, se introduce o scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate în baza unui singur contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, și pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei, inclusiv.

De asemenea, se elimină exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate și scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale datorată de către angajatori pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale sau în alte condiții de muncă.

Schimbări pentru tichete, vouchere și activitățile independente

În Strategia fiscal-bugetară se mai arată că începând cu 1 ianuarie 2024, sumele reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate conform legislației vor fi incluse în baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor.

De asemenea, persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, provenind din una sau mai multe surse, vor datora contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru fiecare sursă de venit. Baza anuală de calcul pentru această contribuție nu poate depăși nivelul echivalent cu 60 de salarii minime brute pe țară, conform prevederilor din documentul emis de Ministerul Finanțelor.