Acele vremuri au apus, iar tactica de război al Rusiei moderne este înclinată mai mult spre finețe și tehnologie, relatează publicația NationalInterest.
Astfel se apropie mai bine de modul de a face război al occidentalilor. „Deși sunt clar influențate de predecesorii sovietici, Forțele Armate ale Federației Ruse au evoluat considerabil pentru a reflecta noi realități cu care se confruntă. Rusia nu mai are avantaje masive în ceea ce privește forța de muncă față de potențialii săi adversari”, arată un studiu realizat de RAND Corporation. „În fața unui viitor în care forțele lor tradiționale sunt absente sau mai puțin utile, liderii militari ai Rusiei s-au adaptat pentru a permite o apărare eficientă. Și, dacă este necesar, pentru a permite operațiuni ofensive limitate în jurul periferiei lor”, se mai spune în acest raport.
De altfel, studiul RAND începe cu o presupunere: „Forțele Rusiei sunt în primul rând poziționate pentru a-și apăra patria, în special populația și industria. Nu există o indicație că Rusia caută un conflict pe scară largă. Ba chiar se pare că liderii ruși înțeleg dezavantajele cu care se confruntă Rusia în cazul unui conflict prelungit cu un adversar precum NATO.”
Pornind de aici, autorii studiului enumeră câteva caracteristici-cheie ale modului actual de război al Rusiei. Astfel, se spune în document, Rusia va folosi înșelăciunea (maskirovka) pentru a camufla pregătirile pentru operațiunile sale.
De asemenea, „abordările de război convenționale și neconvenționale vor fi probabil amestecate în multe scenarii potențiale de conflict”.În același timp, la nivel operațional și tactic, Rusia se va concentra probabil pe perturbarea, degradarea sau distrugerea capacităților de comandă și control ale adversarilor. Și o va face prin utilizarea războiului cibernetic/ electronic și prin acțiuni directe ale forțelor de manevră.
„Rusia are un număr limitat de capabilități convenționale de atacuri de precizie cu rază lungă de acțiune, care ar putea fi utilizate împotriva țintelor operaționale și strategice cheie, în special a celor din locații fixe și cunoscute”, se mai spune în raport.
Studiul RAND se întreabă și cât de bine poate armata rusă să pună în aplicare această nouă abordare a războiului. În timp ce, spre exemplu, forțele aeriene au avut rezultate bune în conflictul din Siria, „alte unități sunt echipate cu arme vechi și au un procent mai mare de recruți care îndeplinesc mandate de 12 luni”.
De aceea, subliniază raportul, rușii s-ar putea lupta pentru a atinge același nivel de performanță. Dacă armata rusă în ansamblul ei poate extinde capacitățile pe care le-am văzut în conflictele recente, asta e o întrebare la care încă nu se știe răspunsul”.