Arădenii sunt obligați să plătească taxa pe paragină

Mai mult de 2.000 de locuitori din Arad sunt obligați să plătească „taxa pe paragină”. Acesta este un impozit majorat cu 500%. Cei care plătesc această taxă sunt proprietarii unor clădiri, ori apartamente din construcții care sunt în stare avansată de degradare și prezintă un pericol pentru trecător. Acest lucru afectează în același timp și aspectul general al orașului. Această măsură a dus la colectarea suplimentară de aproximativ două milioane de lei pentru bugetul local.

Imagine din Arad
Imagine din Arad

Conform documentelor, în legătură cu aplicarea acestui supraimpozit în ultimii cinci ani și efectele acestuia, se constată că doar 193 de proprietari care au fost somați să-și reabiliteze clădirile au finalizat toate procedurile legale pentru a obține de la autoritățile locale autorizația de construire. Informațiile au fost furnizate vineri de către Primăria Arad la solicitarea AGERPRES. În timp ce în anul 2019 au fost eliberate 52 de autorizații, numărul lor a scăzut constant în fiecare an. Au ajuns chiar la jumătate în 2023, adică doar 25 de autorizații emise.

Totuși, Primăria Arad precizează că doar în 49 de cazuri s-a finalizat recepția lucrărilor în acești cinci ani. Taxa pe paragină a fost introdusă în Arad din anul 2019, De atunci, 2.378 de persoane fizice și 137 de persoane juridice au fost supuse supraimpozitării de către autoritățile municipale. Această măsură a adus un venit suplimentar de 1.925.318 lei la bugetul local.

Au fost trimise somații

Înainte de a începe aplicarea impozitului majorat, Primăria Arad a efectuat un inventar al tuturor clădirilor. Instituția a luat în calcul și terenurile din oraș. A fost constatat că există degradări majore la sute de fațade din zona arhitecturală și istorică a orașului. Aici se găsesc numeroase palate din care deseori se desprind tencuieli sau ornamente.

Administrația locală a început să transmită somații proprietarilor de clădiri deteriorate începând cu anul 2017. Aceste atenționări au fost trimise astfel încât proprietarii să aibă timp să întreprindă măsuri înainte de aplicarea supraimpozitului de 500%. În total, în decurs de șapte ani, au fost trimise 3.688 de somații, cu cel mai mare număr înregistrat în anul 2017, respectiv 1.179.

Conform Codului Fiscal, pentru clădirile și terenurile neglijate situate în intravilan, Consiliul Local are autoritatea de a majora impozitul cu până la 500%.