Taxa de poluare care va fi aplicată în România începând cu 1 ianuarie 2026 se va calcula în funcție de mai mulți factori, inclusiv norma de poluare a vehiculului, emisiile de CO2 și vârsta acestuia.

Începând de anul viitor, șoferii vor trebui să plătească o nouă taxă auto pentru vehiculele vechi și poluante. Dacă pentru o mașină Euro 2, românii plătesc un impozit este de 117 lei, noua taxa ar putea obliga proprietarul să achite 1.900 lei.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a confirmat că un proiect de lege care vizează impunerea unor taxe pentru mijloacele de transport poluante.

Conform declarațiilor ministrului, această măsură va afecta peste 8 milioane de autovehicule. Conform planului guvernamental, noua taxă ar trebui să devină efectivă începând cu 1 ianuarie 2026.

Veronica Duțu, analist financiar, a explicat în detaliu, exclusiv pentru Capital, informațiile necesare pentru proprietarii de autoturisme.

Iată câteva detalii despre modul în care va fi structurată și calculată această taxă:

Factori de calcul pentru viitoarea taxă

Norma de poluare. Vehiculele vor fi împărțite în categorii pe baza normelor de poluare (de exemplu, Euro 1, Euro 2, Euro 3 etc.). Ea va fi mai mare pentru mașinile cu norme de poluare inferioare.

mașini pe benzină
SURSA FOTO: Dreamstime

Emisiile de CO2. Ea va reflecta și emisiile de dioxid de carbon pe care fiecare vehicul le produce. Mașinile cu emisii mai mari vor suporta o taxă mai mare

Vârsta vehiculului. Mașinile mai vechi vor fi, de asemenea, penalizate prin taxe mai mari, având în vedere faptul că acestea au tendința de a polua mai mult.

Structura taxei

Taxă fixă și variabilă. Ea poate include o componente fixă, în funcție de norma de poluare, plus o componentă variabilă, care să reflecte nivelul emisiilor de CO2.

Creștere graduală. Se discută despre o structură de impozitare care să crească gradual în funcție de gradul de poluare al vehiculului.

Exemplu de aplicare

De exemplu, se estimează că pentru o mașină cu norma de poluare Euro 2, taxa ar putea ajunge la aproximativ 1.900 lei pe an, comparativ cu 117 lei, cât este impozitul actual.