Noua taxă auto va intra în vigoare în 2026
Într-un interviu acordat Digi24, Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a confirmat că noua taxă pentru autovehiculele poluante nu va intra în vigoare în acest an, ci abia în 2026.

Taxele propuse pentru mașinile vechi și poluante
Tanczos Barna a menționat că ministerul analizează mai multe propuneri, inclusiv cele venite din partea industriei auto, care vizează o taxare mai mare pentru mașinile mai vechi și mai poluante.
Printre aceste propuneri se numără o taxă de până la 2.000 de lei, o diferență semnificativă față de suma actuală de 100 de lei.
„Am văzut și din domeniul privat au venit câteva analize cu propuneri de modificare a sistemului de impozitare, de taxare a mijloacelor de transport pe plan local, adică la nivelul unităților administrativ teritoriale. Discuția trebuie purtată, trebuie purtată cu Ministerul Transporturilor, cu autoritățile locale și asociațiile reprezentative ale UAT-urilor, Ministerul Finanțelor, astfel încât în 2025 să putem pune la punct un pachet legislativ nou, de decarbonizare, de reducere a poluării pe tot ce înseamnă mobilitate în România.
Acest lucru poate să semne la anumite categorii de autoturisme, impozite, taxe locale mai mari, pentru că majoritatea acestor taxe se duc în bugetul autorităților locale”, a declarat ministrul.

Un sistem de taxe echilibrat pentru reducerea poluării
Ministrul a subliniat că discuțiile pe această temă trebuie să continue, implicând Ministerul Transporturilor, autoritățile locale și asociațiile reprezentative ale acestora, pentru a crea un pachet legislativ coerent care să promoveze decarbonizarea și reducerea poluării în transporturi.
De asemenea, vor exista și reduceri de taxe pentru mijloacele de transport mai puțin poluante, pentru a încuraja utilizarea acestora.
„Pot însemna impozite, taxe mai mici la anumite mijloace de transport care sunt mai puțin poluante și trebuie creat un echilibru astfel încât să fie motivant să circulăm cu mijloace de transport mai puțin poluante”, a declarat el.
Angajamentele asumate prin PNRR și riscurile financiare
România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) măsuri de taxare a utilajelor grele și a vehiculelor poluante, iar până în iunie 2025 trebuie să prezinte un plan clar în acest sens, în contextul unei cereri de plată din partea Uniunii Europene, în valoare de 2,7 miliarde de euro.
Neîndeplinirea acestui angajament ar putea duce la pierderi semnificative de fonduri europene, între 300 și 600 de milioane de euro.
Ministrul Marcel Boloș a adăugat că această taxă va afecta aproximativ 8 milioane de autovehicule, iar impactul său va fi considerabil, având în vedere că va include atât taxarea vehiculelor poluante, cât și impunerea unui sistem de taxare a utilajelor grele, în funcție de kilometrajul acestora.
Legea va avea un impact direct asupra bugetelor autorităților locale și va constitui o parte esențială din reformele asumate prin PNRR.
„Cererea de plată 4 include și o taxă pe poluare care nu face parte din reforma fiscală, dar ar urma să aibă un impact major, prin amploarea la care poate ajunge. Milioane de autoturisme ar putea fi vizate de o taxă similară cu fosta taxă auto din trecut. Tot în 4 avem legea taxării utilajelor grele în funcție de numărul de kilometri parcurși și a mijloacelor de transport poluante. Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport.
Jalonul este la Ministerul Transporturilor și are o sensibilitate destul de ridicată ca aplicare. Este un jalon foarte important pentru ce înseamnă reformele asumate prin PNRR și de mare complexitate. Afectează mulți posesori de mijloace de transport și are impact asupra bugetelor autorităților locale”, explica Boloș.