USR solicită eliminarea proiectului privind „taxa pe stâlp”

Uniunea Salvați România (USR) cere Guvernului Ciolacu 2 să renunțe la introducerea proiectului privind „taxa pe stâlp”, argumentând că aceasta descurajează investițiile în sistemul energetic din România, care are nevoie urgentă de modernizare și dezvoltare.

De asemenea, USR insistă ca partidele de guvernământ să sprijine o inițiativă legislativă care interzice închiderea termocentralelor pe bază de cărbune înainte de a fi disponibile soluții alternative viabile.

Proiectul de lege se află în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional.

Criticile USR privind taxa pe stâlp

Conform unui comunicat al USR, „taxa pe stâlp” nu doar că ar încetini sau chiar anula investițiile necesare, dar ar putea genera pierderi suplimentare în cazul în care statul ar fi obligat să returneze sumele colectate.

Această situație s-a mai întâmplat în 2017, după ce taxa, introdusă inițial de Guvernul Ponta în 2014, a fost contestată cu succes în instanță de investitori. USR reamintește că Victor Ponta, inițiatorul acestei taxe, a recunoscut ulterior că a fost „o prostie”.

„Am zis: uite ce bani o să luăm, după aia ne-am dat seama că nici nu am luat niște bani și am și stricat niște lucruri care merg bine”, a declarat fostul premier PSD.

Deputatul USR Radu Miruță, membru al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, a subliniat că sistemul energetic are nevoie de investiții, nu de noi poveri fiscale.

„Noua taxă frânează fix investițiile. Rezultatul va fi că nu vom putea obține o cantitate mai mare de energie, iar românii vor continua să plătească un preț mai mare pentru fiecare KWh consumat”, a declarat acesta.

Tot el a atras atenția că, pe măsură ce prețul energiei crește, se vor scumpi automat și toate produsele, afectând puterea de cumpărare a populației.

Scumpiri masive la alimente
SURSA FOTO: Dreamstime

Solicitările USR privind termocentralele pe cărbune

USR solicită partidelor din coaliția de guvernare să sprijine proiectul de lege care interzice închiderea termocentralelor pe bază de cărbune până la implementarea unor soluții alternative viabile.

Reprezentanții partidului argumentează că această măsură este esențială pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic și a evita creșteri suplimentare ale costurilor pentru consumatori.

„Pentru ca România să aibă mai multă energie în bandă, este necesar să menținem capacitățile actuale până când vom avea alternative solide”, se arată în comunicatul formațiunii.

Poziția Guvernului și declarațiile ministrului Finanțelor

Pe de altă parte, Guvernul susține că „taxa pe stâlp” face parte dintr-un pachet destinat solidarității naționale. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că vor fi analizate efectele acestei taxe asupra fiecărui domeniu afectat, iar aplicarea ei va fi detaliată în următoarele luni.

„Acest pachet de impozit pe construcțiile speciale o să intre în vigoare după ce avem aceste metode, modalități de calcul, în primele 90 de zile după aprobarea ordonanței de urgență”, a explicat el la Digi24.

Ministrul a menționat că vor avea loc consultări cu sectoarele impactate, inclusiv telecomunicații și alte domenii unde se regăsesc construcții speciale.

Tanczos Barna a mai adăugat că vor fi analizate și situațiile în care taxa ar putea afecta grav industriile vizate.

„Vom analiza încă o dată fiecare domeniu în parte și vom trage concluziile în momentul respectiv”, a declarat acesta.

Ministrul a argumentat că anumite domenii, care au fost exceptate până acum de la plata impozitului pentru construcții speciale, ar trebui să contribuie mai mult, în special cele care generează venituri și profituri semnificative.