„Prezenţa noii tulpini britanice a virusului a fost confirmată în Madeira”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al serviciului regional de sănătate şi protecţie civilă din această regiune autonomă, fără a preciza numărul de cazuri.

Aceste cazuri se referă la ”persoane care au sosit recent în Madeira din Regatul Unit”, au declarat autorităţile sanitare din insulă, potrivit Agerpres.

Tulpina a ajuns în mai multe țări din Europa

Alte câteva ţări au anunţat deja cazuri confirmate ale tulpinii britanice a coronavirusului, precum Italia, Suedia, Spania, Japonia, Franţa, Germania, Danemarca sau chiar Canada.

Două cazuri de contaminare cu noua variantă a coronavirusului care circulă în Marea Britanie au fost detectate şi în Canada, conform unui anunţ făcut sâmbătă de autorităţile sanitare din Ontario.

„Cazurile sunt un cuplu din Durham care nu are antecedente de călătorie, expunere (la virus) sau contacte cu risc ridicat”, a precizat într-un comunicat ministerul sănătăţii din Ontario, provincie situată în centrul Canadei.

Cele două persoane au fost plasate în izolare, potrivit comunicatului, în aceeaşi zi în care Ontario a reintrodus carantina pentru o perioadă de mai multe săptămâni ca urmare a unei creşteri accentuate a cazurilor de infectare cu noul coronavirus în ultima perioadă.

Portugalia a suspendat până la sfârşitul anului sosirile de pasageri din Regatul Unit, cu excepţia cetăţenilor portughezi sau a oricărei persoane care locuieşte în Portugalia.

Vaccinul, marea speranță

La fel ca mai multe state din Uniunea Europeană, Portugalia a demarat duminică vaccinarea împotriva coronavirusului, începând cu personalul medical.

În România, duminică, s-au vaccinat 960 de persoane și nu au fost efecte adverse. Prima persoană care a fost vaccinată împotriva COVID-19 este o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, Mihaela Anghel, membră a echipei medicale care, la data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

„Astăzi este o zi istorică din punct de vedere medical în România, pentru că în această dimineaţă a început campania de vaccinare împotriva COVID-19 în toate cele 10 spitale de boli infecţioase din ţară, aflate în prima linie. În judeţul Cluj prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 a fost doamna dr. Violeta Briciu – director medical, urmată de aproximativ 90 de cadre medicale din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Cluj-Napoca”, a declarat, duminică, prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean.