Semnal de alarmă la nivel mondial. Noua tulpină indiană se extinde pe zi ce trece. A ajuns deja în mai multe țări din Europa. În acest context, OMS avertizează. Cât de periculoasă este și cât de repede se răspândește? Toată lumea trebuie să știe.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage semnalul de alarmă. Potrivit sursei citate, noua tulpină indiană a coronavirusului a fost detectată în „cel puţin 17 ţări”, potrivit AFP.
Totodată, potrivit sursei citate, majoritatea secvențelor descărcate provin din Regatul Unit, adică Europa, SUA, Singapore și India.
„Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore”, a spus OMS în actualizarea săptămânală a pandemiei.
În același timp, în ultimele zile, varianta a fost semnalată în mai multe ţări europene, semnă că se extinde din ce în ce mai mult. Mai exact, este vorba despre Belgia, Elveţia, Grecia și Italia.
Modelarea preliminară realizată de OMS și bazată pe secvenţele descărcate în GISAID indică faptul că „B.1.617 are o rată de creştere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare”.
Cât de periculoasă este tulpina indiană
În ceea ce privește nivelul de pericol al noii tulpini, OMS a clasificat recent această variantă ca ‘variantă de interes”, şi nu ca „variantă preocupantă”, aceasta din urmă indicând faptul că varianta este mai periculoasă, adică o contagiozitate mai mare, mai letală şi capabilă să scape imunizărilor vaccinale.
Totuși, în ciuda precizărilor făcute de OMS, această noua tulpină de COVID ridică și ea o serie de întrebări, care încă nu au un răspuns. În acest context, OMS subliniat în continuare că alte variante aflate în circulaţie în prezent sunt, de asemenea, extrem de contagioase, dar combinaţia acestor doi factori „poate juca un rol în resurgenţa cazurilor” în India.
De menționat este faptul că, India se confruntă cu o explozie de cazuri. Țara a depășit luni un record mondial de 352.991 de noi contaminări şi un record naţional de 2.812 decese, ridicând la 147,7 milioane numărul total de cazuri la nivel mondial.
În acest context, OMS menționează că este nevoie de”cercetări suplimentare” mai ales cu privire la contagiozitatea, severitatea şi riscul reinfectării cu varianta indiană „sunt necesare urgent” pentru a înţelege rolul pe care îl joacă în criza sanitară din India.