Noua tulpină de coronavirus care rezistă la vaccin! În timp ce experții iau în calcul posibilitatea dezvoltării unui vaccin specific pentru varianta Delta – care este în orice caz acoperită de cel disponibil în prezent pe piață -, buletinul săptămânal al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că a fost identificată o nouă variantă periculoasă a coronavirusului.
Denumită „Mu”, sau B.1.621, a fost descoperită pentru prima dată în Columbia, apoi a apărut și în alte zone din America Latină și, în cele din urmă, în Europa.
Noua tulpină de coronavirus care rezistă la vaccin! Sunt necesare studii suplimentare
OMS a comunicat că această variantă prezintă mutații, care sugerează că ar putea fi mai rezistentă la vaccinuri, dar sunt necesare studii suplimentare și mai aprofundate pentru a o examina cu atenție și a înțelege dacă poate reprezenta o amenințare egală sau mai mare decât varianta Delta, care este în prezent predominantă în întreaga lume.
„De la identificarea sa în Columbia, în ianuarie 2021, au existat câteva semnalări sporadice de cazuri ale variantei „Mu” și au fost raportate unele focare mai mari în alte țări din America de Sud și în Europa”, scrie în buletinul OMS, potrivit LIBERO QUOTIDIANO din Italia.
„Deși prevalența globală a variantei „Mu” printre cazurile secvențiate a scăzut și este în prezent sub 0,1%, prevalența în Columbia (39%) și Ecuador (13%) a crescut constant” susține OMS.
„Mu” este a cincea variantă de „interes”: celelalte sunt Alpha, Beta, Gamma și Delta.
Nu se cunoaște severitatea infectărilor
Varianta ”Mu”este totuși în creștere în Columbia (39%) și în Ecuador (13%), ceea ce a atras atenția OMS. Circulația împreună a variantei Delta și variantei Mu în America de Sud va face de acum obiectul unei supravegheri speciale.
În lipsa unor studii care să permită să se înțeleagă caracteristicile sale fenotipice clinice, nu se știe mare lucru despre varianta Mu, în special privind transmisibilitatea de la om la om sau severitatea infectărilor.
De semnalat și faptul că deocamdată toate datele de care dispunem sunt experimentale și că nu există nici date in vitro legate de contagiozitatea variantei Mu.
Sursa foto: Dreamstime.