Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din România, a oferit detalii despre procesul de vaccinare care a debutat duminică dimineaţa şi în ţara noastră. Oficialul speră ca, dacă toate lucrurile decurg conform planului, după o jumătate de an să ajungem la un grad de imunizare a populaţiei de 60-70%.
„Cred că prin solidaritate putem merge mai departe. S-a concretizat speranța noastră. Mă voi preocupa astfel încât totul să decurgă normal. În acest moment susțin că aceste vaccinuri trebuie făcute distanțat la 28 de zile. Nu există studii cum că și alte vaccinuri au o influență.
Noi am trimis necesarul de doze de la fiecare unitate. Vor exista pierderi. Din acest motiv nu trebuie să fie luat strict matematic. Asta nu înseamnă un refuz al angajațior din domeniul de sănătate. Dacă lucrurile decurg bine în primele 6 luni am putea asigura 60-70% din imunizare în rândul populației”, a declarat, duminică, Valeriu Gheorghiţă.
România, ameninţată de tulpina mult mai contagioasă din Marea Britanie?
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a vorbit şi despre noua tulpină a virusului din Marea Britanie, care a pus pe jar întreaga Europă. El spune că această mutaţie a SARS-CoV-2 ar putea ajunge şi în ţara noastră, deocamdată neexistând informaţii în acest sens, însă „vaccinul are acoperire și pe această tulpină”.
„România cu siguranță are această capacitate. Există posibilitatea de secvențiere a genomului viral atât la nivelul Institutului Cantacuzino cât și la nivelul Institutului de Boli Infecțioase „Profesor Dr. Matei Balș”. De altfel, au fost făcute studii de evaluare a genotipului viral tocmai pentru a vedea care este din punct de vedere filogenetic traseul acestui virus. Datele au fost deja publicate. Cu siguranță, colegii, experții din Institutul „Matei Balș” şi Institutul Cantacuzino vor face aceste date de secvențiere și le vom afla în curând.
Nu știm dacă este la noi în țară, dar orice este posibil. Din ce știm, vaccinul are acoperire și pe această tulpină”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.
Vaccin antigripal şi vaccin anti-COVID în acelaşi timp?
Medicul militar a mai fost întrebat duminică de jurnalişti dacă există contraindicaţii privind vaccinarea împotriva COVID-19 concomitent cu cea împotriva gripei.
„În acest moment, datele susțin faptul că aceste tipuri de vaccinuri trebuie făcute distanțat la o un interval de 28 de zile. Practic, încă nu sunt studii care să certifice siguranța administrării concomitente a mai multor tipuri de vaccinuri care să includă și vaccinarea împotriva COVID-19, așa încât recomandarea medicală este dacă ne vaccinăm împotriva virusurilor gripale, să ne vaccinăm la 28 de zile pentru COVID și invers”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a vorbit şi despre eforturile logistice pe care le presupune vaccinarea.
„În momentul de fată, România este pregătită să facă faţă eforturilor fără precedent din punct de vedere logistic, printr-o abordare, dacă vreţi, integrată şi printr-o participare a tuturor instituţiilor responsabile în această campanie de vaccinare. Pot să vă spun că în momentul de faţă resursa umană este cea mai importantă calitate pe care eu am observat-o în această perioadă, sunt oameni care sunt dispuşi să se implice şi să-şi pună toată expertiza la dispoziţia acestei campanii de vaccinare, în aşa fel încât lucrurile să se demareze şi să se deruleze, repet, normal, fluent, ca orice act medical şi nu trebuie să creăm din acest lucru ceva senzaţional, vorbim până la urmă de un proces medical obişnuit, care ar trebui să se desfăşoare în condiţii normale şi obişnuite”, a spus medicul.