Noua variantă COVID-19 amenință sărbătorile de iarnă. OMS e în alertă

covid

SURSA FOTO: Dreamstime

Alertă în comunitatea medicală. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță apariția unei noi variante de COVID-19, denumită JN.1, la patru ani de la debutul pandemiei.

OMS anunță noua variantă COVID, JN.1

Modul de răspândire a noii variante COVID, JN.1, a pus Organizația Mondială a Sănătății în stare de alertă.

La patru ani de la debutul bolii, care a provocat milioane de morți și a avut un impact semnificativ asupra economiei globale, specialiștii avertizează că noua variantă, JN.1, ridică temeri cu privire la posibila amenințare pe care o poate reprezenta. Avertismentul vizează mai ales perioada sărbătorilor de iarnă.

Adrian Marinescu, medic infecționist, a vorbit despre această alertă a OMS. Potrivit lui, banala gripă poate aduce la fel de multe complicații.

„Cred că e cea mai mică dintre probleme, dacă e să mă uit la gripă. Adică, din punctul meu de vedere, mai degrabă m-aș gândi la gripă și la riscul pe care gripa îl poate aduce cu complicații și restul, decât la această subvariantă.

Până la urmă, o nouă subvariantă nu înseamnă nimic altceva, cel puțin deocamdată, din datele pe care le avem decât o răspândire pentru un virus care va da infecții în continuare, cum s-a întâmplat, de exemplu, și în Austria și nu numai.

Ați văzut că discutăm deja de o lună de aceste subvariante noi şi, de fapt, nu s-a întâmplat nimic notabil.

Şi nu cred că o să fie o presiune. După părerea mea, nu se va schimba nimic legat de Crăciun, care oricum bate la ușă”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist, pentru Antena 3 CNN.

SURSA FOTO: Unsplash

Ce crede OMS despre varianta JN. 1

Această subvariantă a tulpinii Omicron a coronavirusului a fost clasificată drept „variantă de interes” de către Organizația Mondială a Sănătății, din cauza „răspândirii sale în creștere rapidă”, potrivit BBC.

JN.1 a fost descoperit în multe țări din întreaga lume, inclusiv în India, China, Marea Britanie și Statele Unite.

Riscul pentru populație este în prezent scăzut, iar vaccinurile actuale continuă să ofere protecție, precizează OMS.

Organizația avertizează că Covid și alte infecții ar putea crește în această iarnă.

Virusurile respiratorii precum gripa, virusul sincițial respirator (VSR) și pneumonia infantilă sunt, de asemenea, în creștere în emisfera nordică.

Virusul care provoacă Covid se schimbă constant în timp și, uneori, acest lucru duce la apariția unor noi variante. Omicron este varianta dominantă la nivel global de ceva timp.

„Se anticipează că această variantă ar putea provoca o creștere a numărului de cazuri de Sars-Cov-2 [coronavirus] pe fondul unei creșteri a numărului de infecții cu alte infecții virale și bacteriene, în special în țările care intră în sezonul de iarnă”, se arată în evaluarea riscurilor realizată de OMS.