În Europa, subvarianta BA.2 a fost imprevizibilă și continuă să fie astfel, relatează Daily Beast.
Reguli de sănătate publică diferite și grade diferite de vaccinare, precum și modul în care funcționează imunitatea naturală arată clar că nu există două țări în care subvarianta să acționeze la fel. Subvarianta BA.2 are mai multe mutații, în comparație cu virusul inițial care a apărut în Wuhan. Are, de asemenea, zeci de modificări ale genelor, diferite de tulpina originală Omicron, făcând-o diferită și de variantele Alpha, Beta, Gamma și Delta, care și ele diferă toate între ele.
„Concluzia este că nu se poate spune ce va face subvarianta BA.2”, a declarat John Swartzberg, expert în boli infecțioase și vaccinologie la Școala de Sănătate Publică a Universității din California-Berkeley, pentru The Daily Beast. Pe fondul acestei confuzii, un lucru rămâne adevărat. Oricât de volatilă ar fi BA.2, cea mai bună modalitate de a ne proteja rămâne vaccinarea.
BA.2 ar putea fi cu până la 80% mai transmisibilă
”Când vine vorba de BA.2, pare să se întâmple ceva diferit”, a declarat Peter Hotez, expert la Colegiul Baylor.
BA.2 este un văr foarte mutant al subvariantei BA.1 a Omicron, cea mai recentă variantă majoră. Modificările proteinei spike, care ajută virusul să prindă și să ne infecteze celulele, determină BA.1 și BA.2 să fie extrem de transmisibile.
BA.1, care a apărut pentru prima dată în toamna anului trecut și a generat rapid infecții în toată lumea, a fost cel mai contagios virus respirator observat de experți, până la apariția BA.2 Subvarianta BA.2 ar putea fi cu până la 80% mai transmisibilă decât BA.1, a spus Swartzberg.
S-a strecurat în China, în ciuda „politicii zero Covid”
De aceea, BA.2 a depășit în cele din urmă subvarianta BA.1 și a devenit dominantă în creștere constantă în unele țări. S-a întâmplat mai întâi în China. BA.2 a penetrat așa-numita strategie „zero-COVID” a Chinei, provocând o creștere a cazurilor în Hong Kong, apoi în Shenzen și ulterior în Shanghai. Autoritățile au blocat fiecare oraș pe rând, dar tot nu au reușit să oprească marșul subvariantei.
După China, a urmat Europa. Dar BA.2 nu a trimis semnale clare. Primele date confuze nu au fost, de fapt, în Europa, ci în Africa.
Austria, cu vaccinarea obligatorie, n-a reușit să stopeze noua subvariantă
Unii susțin că obligativitatea vaccinării, impusă de Austria, ar fi putut preveni ca milioane de oameni să nu se îmbolnăvească de COVID. Cu toate acestea, datele au arătat că vaccinurile nu au împiedicat Austria să fie chiar și mai afectată de pe urma subvariantei BA.2 decât alte țări din apropiere.
„Există mulți factori care ar fi dus la numărul mare de cazuri pe care le vedem atât în Austria, cât și în țările învecinate, așa că nu pot spune cu certitudine că acest lucru poate fi atribuit politicii de vaccinare”, a mai spus Swartzberg.
BA.2 ar putea avea efecte imprevizibile asupra populațiilor
Experții nu pot explica ce alți factori ar putea determina această răspândire a infecțiilor în unele state din Europa. Nici numărul mare de vaccinați și nici imunitatea naturală naturală s-ar putea să nu cruțe unele state de creșterea infecțiilor. În același mod, BA.2 ar putea ocoli o țară din motive pe care nimeni nu le înțelege pe deplin, așa cum a făcut cu Africa de Sud.
Cu siguranță însă, scrie Daily Beast, subvarianta BA.2 ar putea avea efecte imprevizibile asupra populațiilor. Iar riscurile pot fi diminuate ca și până acum: aerisirea spațiilor închise, purtarea măștii și, cel mai important, vaccinarea cu doza booster.